В Голландії є багато смачного і цікавого, але тільки одна страва є національною гордістю і фетішем, який має спробувати кожен відвідувач.

Це оселедець!

Йому присвячені фестивалі і бали. Заради нього влаштовують змагання по вилову і масові дегустації.

Сезон вилову починається в другу суботу червня. Бочка з першим виловом в сезоні, дарується королеві, а наступні продаються з аукціона за страшні гроші. Щороку тільки один голландець отримує сертифікат-підтвердження, що першим придбав оселедець нового сезону. Коли гроші не питання, треба виділятись якось інакше 🙂

hering2

Раніше, оселедець був смердючою рибою, яку не їли навіть бідняки. Монахи їли її спеціально в знак придушення своєї земної гордині. Купувати її ніхто не хотів, тому і ловити ніхто не спішив. ЇЇ ловили тільки, коли закінчувалася нормальна риба та часто віддавали бездомним та прокаженим.

Але в якомусь-там столітті, рибак Якоб Бейкельс, придумав геніальну на той час штуку – він почав, ще в морі, видаляти жабри та просолювати кожен слой риби під час закладки в бочки. Він навіть придумав спосіб видаляти їх одним рухом ножа, який використовується до сьогодні. В результаті, замість грязної і погано пахнущої риби, він отримав жирну і дуже ніжну рибу з приємним ароматом.

За десять років, слава цього смаку рознеслася по всій Голландії та вийшла за її межі. Оселедець став став звичною стравою на королівських столах. Необхідність вилову призвела до побудови риболовних і торгових флотів та розвитку торгівлі. Це один з секретів голландського прогресу та успіху в середньовіччі. Зрозуміло, що вони берегли секрет очистки оселедця як могли.

На сьогодні в більшості міст Голландії можна знайти мобільні лотки з різними видами оселедця. Якщо Ви гуляєте по голландському містечку та зголодніли, то з”їште оселедець, а краще два-три. Він коштує 1-2 євро за порцію і Ви будете здивовані, чому наш оселедець не є такий смачний. Я ніколи не пропускаю можливості поласувати порцією, навіть якщо не голодний.

Подорожуйте!