Якось планував порівняти вартість простого обіду-вечері в різних країнах, але вирішив “кого це цікавить”, а тепер повернувся до теми.

Так ось, в кожній європейській країні вартість середнього обіду різна:

Найдешевші обіди, які у мене є на пам”яті – це Албанія і Македонія. В Албанії файна риба, а в Македонії вже краще м”ясо. Поїсти можна спокійно за 5-10 євро, ще й пиво поміститься.

Чорногорія і Хорватія будуть мінімум у 1,5 і 2 рази дорожче відповідно.

В Німеччині смачно поїсти можна за 8-10 євро, а якщо добавити 2-3 євро, то разом з пивом.

Натомість вже в Австрії такий же обід обійдеться в 10-15 євро без пива.

Італія дуже різна. Північ чи південь, туристичний центр чи звичайне село, все впливає на ціну. Іноді вдається непогано перекусити пастою/піццою від 4-5 євро, а іноді звичайний обід легко тягне на 20ку.

У французький ресторан не варто заходити без 20 євро на особу.

Норвегія коливається десь між Францією та наступною Швейцарією, в якій саме просте фондю починається від 25-30 євро, а звичайний обід від 40-50 євро.

Звісно, мова йде про прості ресторанчики, які знаходяться не у топових туристичних місцях і не мають мішлєновських зірок.

І пам”ятайте, якщо хочете вживати алкоголь, відмінний від “одного бокалу пива”, то ціна обіду легко множиться на два.