Як Ви думаєте, про що це я?

Про паприку.

Паприка попала в Європу після відкриття Америки Колумбом. Спочатку паприка була декоративною рослиною. З часом вона стала дешевим замінником чорного перцю, а угорці стали першими, хто почав молоти її в порошок, і це перетворило її на повноцінну і самостійну смакову добавку.

Угорщина давно рахується європейським центром виготовлення паприки, а місто Сегед донедавна рахувалося головним містом паприки в Угорщині, оскільки історично паприку почали вирощувати та молоти на річкових млинах, що знаходились по берегам Тиси в околицях цього міста. Але не все так просто – місто Калоча, активно бореться за це звання і тепер два міста не можуть визначити чия паприка краще.

В чому ж справа?
В Сегеді вирощують паприку, яка звисає з кустів.
В Калочі, натомість, вирощують паприку, яка стоїть уверх.
Оскільки основну силу паприці дає сонце, то калочська паприка отримує більше сонячних променів і має більш насичений аромат і смак.

paprika2

Цікаві факти:

В 1937 році угорський вчений Сент-Дьорьді отримав Нобелівську премію за відкриття вітаміну С, вміст якого в паприці у 5 раз перевищує його вміст у лимонах.

В Калочі роблять шоколад з гострою паприкою. Пробував. Післясмак прикольний, але багато не з”їш.

На сьогодні паприка відноситься до продуктів, які гордо називаються “hungaricum”, тобто унікальні угорські продукти харчування.