Якщо ви хочете побачити весь період розвитку Словаччини та насолодитися її культурною спадщиною, тоді Вам неодмінно потрібно відвідати Кошице (Košice). Це друге по величині місто Словаччини із населенням у чверть мільйона і одне з найкрасивіших у Східній Європі. На підтвердження цього у 2013 році воно отримало статус європейської культурної столиці.

Знаходиться Кошице в мальовничій місцевості на сході країни у підніжжі гірського масиву Чорна гора та недалеко на захід від кордону України, що робить його доступним для відвідування навіть у вихідний день.

== Це Віктор Стинич, автор Подорожуй. Цей сайт функціонує завдяки моєму проекту Катран katran.uz.ua, в якому щомісячно надсилаю пакунки із крафтовими закарпатськими продуктами. Запрошую спробувати смаки Закарпаття ==

Що подивитись у Кошице

Старовинне місто розпочинає свою історію ще задовго до згадки, яка датується XIII століттям. Уже в XIV ст. воно стає другим за значенням містом в Угорському королівстві. Тому в центрі збереглося багато різноманітних архітектурних пам’яток. Тут ви побачите й справжні готичні храми, й собори з кострубатими і дивовижними формами, трохи середньовіччя, романтизму і вишуканого модерну. Старе місто доволі компактне за своїми розмірами, тому на перегляд може вистачити декілька годин.

Найвідоміші пам’ятки Кошице

В центрі міста є пішохідна вулиця, де розташований величний готичний храм святої Єлизавети Угорської (ul. Hlavna 50, Кошице). Саме з нього і варто почати знайомство з архітектурою Кошице. Будівництво собору тривало протягом кількох століть, а завершений він був півтисячі років тому. Його найвища точка сягає 60 метрів, а ширина храму – 45 м. З висоти можна роздивитися все місто. До комплексу храму входить каплиця Св. Михайла та башта Урбана з дзвіницею.

що подивитись кошице

Тих, хто прибув до залізничного вокзалу і прямує до старого міста зустрічає Якобів палац (ul. Mlynská, Staré Mesto, Кошице). Цей шедевр виконаний в еклектичному стилі з елементами готики. Він дійсно вражає своєю красою та незвичайністю.

що подивитись у кошице

Поруч знаходяться й інші цікаві місця Кошице – відомий Оперний театр (ul. Hlavna 58, Кошице), біля якого літніми вечорами грає оркестр. Музика лунає й від співочого фонтану перед театром. А позаду ви побачите Ратушу, Міський музей і Чумну колону (ul. Hlavna 79, Кошице).

Також можна відвідати Єзуїтський костел (ul. Mäsiarska), Домініканський монастир, Францисканський костел (Hlavná 83/81, Кошице), палац Ракоці (Hrnčiarska 7, Кошице), музеї та багато іншого.

Кошице з дітьми

Чудово провести час, можна у зоні відпочинку Alpinka (Čermeľské údolie 8, Кошице). Тут створені умови для пікнікування, є багато дитячих розваг, поле для міні гольфу, поряд знаходиться дитяча залізниця. Добратись можна на трамваях №2, 4 і 9 до зупинки Havlíčkova, а потім на автобусі №14 до Alpinka. Години роботи з 9 до 22.

Кошице з дітьми

На території парку Alpinka знаходиться мотузковий парк Tarzania. Тут знаходиться 32 мотузкових об’єкти на висоті від 4 до 10 метрів. Довжина маршрутів від 89 до 317 метрів. Залежно від маршруту, проходження коштує від 6 до 12 євро. Координати N48° 45´ 39″ E21° 10´ 46″.

Дітям, яких цікавить, як все влаштовано навколо, варто відвідати центр технічних розваг SteelPark, який збудований металургійним гігантом U.S. Steel Kosice і рядом місцевих інститутів. Тут можна гратися з більше ніж 50 експонатами, що стосуються фізики, хімії, металургії, інженерії. Вхід коштує 2 євро для дітей (до 4-х років безкоштовно) і 4 для дорослих. Сімейні квитки коштують 7-9 євро. Адреса: Kukučínova 2, Кошице.

Як дістатись з Ужгороду в Кошице

Відстань від Ужгорода до Кошице – 97 км. Добратись в Кошице не складе труднощів, якщо ви маєте біометричний паспорт. Подолати відстань можна кількома способами. На автомобілі це займе 2-3 години, якщо не застрягнете на кордоні.

Як добратись у Кошице

Можна доїхати за три години автобусом, який ходить біля десяти разів на день. Актуальний розклад краще перевірити з довідковою автовокзалу, за телефоном (03122) 3 70 04. Ціна квитка складає від 320 до 420 грн.

Крім автобусів з автовокзалу, є можливість добратись автобусами Leo Express, які відправляються з Ужгорода о 16:20 та 01:150 та коштують біля 10 євро.

Залізнична дорога займає мін. 4 години часу і коштуватиме від 250 грн. Потяг відправляється з станції Чоп о 11:35, 16:50 і 20:06. Телефон для довідок по станції Чоп +38 (0312) 711429.

==Якщо є трохи вільного часу, то відвідайте Високі Татри, гірськолижний курорт Ясна або аквапарк Татраландію==

Громадський транспорт у Кошице

Система громадського транспорту у місті більш ніж розвинена. Завдяки достатній кількості автобусів, тролейбусів та трамваїв, без особливих труднощів можна потрапити в будь-яку частину міста. Основним видом транспорту є автобус. Відстань між зупинками, не більше 5 хв. пішого ходу.

Громадський транспорт Кошице

Є кілька видів квитків (добові, погодинні, тижневі, на кілька зупинок, проїзні і пільгові), які можна придбати в автоматах, в кіосках чи у водія, але ціна буде вищою. Квитки коштують від 0,5 євро за одноразову поїздку в межах 4-х зупинок до 3,20 євро за квиток на 24 години. Тижневий проїздний коштує 10,20 євро.

У Кошице транспорт ходить строго по розкладу і з винятковою точністю з 7.00 до 21.00. У пізній вечірній час доведеться викликати таксі.

Де поїсти в Кошице

Неабияке задоволення пройтися вузькими старовинними вуличками Кошице. Але звідусіль вас будуть манити спокусливі аромати випічки, солодощів, кави та прянощів. Там люблять попоїсти, доказом чого є гастрономічні фестивалі, що проходять у місті.

На головній вулиці (Hlavna ulica) розташовано чимало кав’ярень, кондитерських, пабів та ресторанів.

Главна вулиця Кошице

Для кавоманів є чудове атмосферне місце з історією – кав’ярня «Cafe Trieste», що знаходиться за адресою Ursulinska 2. Тут можна випити смачну та ароматну каву всього за євро.

Любителям солодкого та морозива раджу відвідати недороге кафе «Urban Cafe» із солодощами на будь-який смак. Адреса: Vrátna 395/4.

Не оминіть кав’ярню з французькою випічкою «Cafe de Paris» на вулиці Hlavna 86/75.

Щоб випити словацького або чеського пива та спробувати місцеву кухню відвідайте «Кельтську корчму». Знаходиться ресторан в старовинній будівлі, інтер’єр зроблений в середньовічному стилі. Адреса: Hlavná 74.

Де поїсти в Кошице

Не менш атмосферним місцем є ресторан «Камелот», оформлений у стилі замку. Тут можна скуштувати соковитий стейк та випити смачного вина, посидівши на терасі. Адреса: Kováčska 226/19.

Весело провести час та послухати драйвову музику від місцевих гуртів можна в пабі «Pub U Kohúta». Адреса: Hrnčiarska 950/23.

Досить популярним є затишний ресторанчик «Med Malina» за адресою Hlavná 81. Тут варто замовити форель чи запечену качку, а також закуски із сиру та копченостей. А кількість сортів пива приємно здивує будь-якого чоловіка! Є навіть солодке пиво для жіночої половини.

Де зупинитись в Кошице

Зупинитись в Кошице можна як в дешевому хостелі, так і цілком пристойному готелі. Ціни на житло становлять 13-15 євро за койко-місце в хостелі і 50-100 євро за двомісний номер в готелі.

Біля старого міста розташований хостел Kosice hostel за адресою Jesenského 1593/20 та ще один на вулиці Vratna 30. Невеликі, але чисті номери, хороше обслуговування. Ціна за місце – від 13 євро.

Для вибагливих туристів, рекомендую чудовий варіант житла з видом на Собор святої Єлизавети, в кількох хвилинах пішого ходу від Головної вулиці – Boutique Hotel Bristol. Світлі та просторі двомісні номери за 95 євро зі сніданком. Адреса: ul. Orlia 3.

Шопінг в Кошице

Крім чудової архітектури та безлічі цікавих місць, тут можна ще й дуже класно пошопитися. Є у Кошице торгові центри, які ваблять безліч закарпатців своїми європейськими брендовими товарами й доволі адекватними цінами. В Україні такі речі будуть коштувати в два, а то і три рази дорожче. До того ж в Ужгороді деяких брендів можна просто не знайти.

Торгові центри в Кошице – це зовсім інша справа. Здорова конкуренція змушує магазини регулярно проводити акції та знижки, а в сезон розпродажів ціни падають до 90%. Тут реально купити якісні джинси за 10 євро, шкіряне взуття буде коштувати від 15 до 150 євро, а куртки від 20 євро.

Шопінг в Кошице

Адреси найбільших торгових центрів Кошице:
«Aupark Košice» – Nam. Osloboditelov 1 (в центрі).
«Optima Atrium» – Moldavska cesta 32 (околиця).

Як бачимо, відпочинок у Кошице – це чудова нагода культурно збагатитися, повеселитися та придбати стильні речі.