Закарпаття славиться своєю багатонаціональною кухнею. Але є у нас, і непритаманні регіону смаки. Я придивлявся до них деякий час, а на днях вдалося відвідати і скуштувати. Мова йде про закарпатських осетрів та равликів.

Осетрова ферма Закарпаття

Осетрова ферма існує вже декілька років у с.Буштино, але інформація про неї розповсюджується переважно з вуст у вуста. За останній рік, два-три рази шукав їх контакти в інтернеті, але не зміг знайти, тому прийшлося шукати спільних знайомих і домовлятись про зустріч. Господар, не хоче великого потоку туристів, оскільки хвилюється, що не зможе його якісно обслужити.

осетрова ферма буштино

На фермі вирощують декілька видів осетрових та форелі. Серед них, особлива, бурштинова форель, яка має жовтий колір. Вирощування відбувається у природній водоймі — річці, з дивовижно чистою водою. Найбільший ворог господаря – видри, які крадуть бурштинову форель, тому що її легко побачити вночі.

янтарна форель

Осетр — одна з найдавніших риб на Землі. Вигляд осетра незмінний, ось вже 300 млн. Років. Ця риба є скарбничкою, що містить багато жирних та амінокислот, потрібних організму мінеральних речовин та мікроелементів.

осетр буштино

З смакової точки зору, м’ясо досить жирне і калорійне. На смак має специфічний не рибний смак, мабуть навіть трохи схоже на тваринне м’ясо, але в той же час, по-рибному, дуже ніжне. В тілі осетра нема кісток, крім хребта, тому їсти його дуже легко. Ціна осетра на грилі складає 95 грн за 100 гр, але він того вартує. Нам дуже сподобалось.

Я мав надію, що зможу спробувати чорну ікру, але перший “врожай” буде тільки восени цього року і вірогідно його продадуть повністю в одні руки. Для того, щоб у осетра з’явилася ікра, в тому сенсі, як ми це розуміємо, треба 5 років. Не дивлячись на це, осетрова ферма вартує Вашої уваги.

Контакти: 097 441 6436 Люба

Пивоварня Кіблер

Давно хотів побачити пивоварню Кіблер, тому на зворотній дорозі з Буштина, заїхали у Вишково. В центрі села знаходиться дуже охайна територія, де працює пивоварня і готельно-ресторанний комплекс при ній. На той момент варили і наливали тільки світлий лагер, оскільки він найбільш популярний і в сезон не вистачає потужностей варити інші смаки.

Пивоварня Кіблер

На Закарпатті зараз є декілька дуже хороших пивоварень та пивоварів, і Кіблер однозначно серед них. Тут нічого говорити, його варто пити.

Пиво Кіблер

Адреса пивоварні: с.Вишково, Хустський р-н, вул. Шаянська б/н.

Равликова ферма

Далі відправились у відносно нову атракцію, про яку повідомляли деякі закарпатські блогери — равликову ферму у Нижньому Селищі.

равликова ферма закарпаття

Ферма існує декілька тижнів. Равлики ще маленькі, але з великими надіями. По фермі проводять невеличку екскурсію, яка разом з дегустацією коштує 100 грн.

Дегустація равликів Закарпаття

Пропонують равликів у трьох смаках — по-бургундськи, по-діжонськи і по-закарпатськи. Поки що, на дегустації пригощають вінницькими равликами, але найближчим часом будуть і власні.

равликова ферма буштино

Ми придбали пачку заморожених равликів, щоб пригостити всіх вдома. Ціна цього задоволення — 350 грн. Насправді, я замовив цю пачку, не спитавши ціни, а потім вже було трохи соромно відмовлятись.

равлики закарпаття

Ми їли равликів не вперше. Сказати, що вони мене колись вражали, не можу. В селисько-вінницькій варіації, більше смаку від інших компонентів (сир, гірчиця) ніж від равликів. Здається мені, що бажання з’їсти равлика, має досить одноразовий ефект.

Розташована ферма в центрі Нижнього Селища, біля Селиської сироварні за адресою вул. Центральна, 81/1, тел. 068 091 39 22

Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів;

Замовте житло по лінку і booking.com поверне 10% на вашу платіжну карту;