Шукали блакитне золото – знайшли гаряче. Вгадайте-но, що то за диво? Підказка: так угорське місто з хитромудрою назвою Хайдусобосло (Hajdúszoboszló) перетворилося у процвітаючий термальний курорт. На початку минулого століття тут бурили газову свердловину, однак на поверхню вирвався не метан, а води термального джерела.

Відпочинок в Хайдусобосло

Термальна вода – це «гаряче золото» Хайдусобосло. У місті діє найбільший в Угорщині водолікувальний комплекс Hungarospa, територія якого охоплює 30 га. Вода коричневого кольору з характерним запахом подається у купальні зі свердловини понад кілометрової глибини.

хайдусобосло термальні води

Термальні води Хайдусобосло – це комплекс з 3 закритих і 4 відкритих басейнів з термальною водою. У басейнах вода температурою 75°С охолоджується до 32 – 38°С. Дослідження виявили, що термальна вода Хайдусобосло містить бітум, хлорид натрію, хлорид амонію, бром, йод, калій, та інші хімічні елементи, серед яких літій, магній, залізо – і далі за таблицею Мендєлєєва.

Комплекс розташований за адресою: 4200 Хайдусобосло, Szent István park 1-3.

Лікувальні процедури в купальні Хайдусобосло

Відпочинок на термальних водах Хайдусобосло рекомендується тим, кого турбують проблеми зі здоров’ям:
– Хронічні захворювання суглобів та хребта (ревматоїдний артрит, артроз, хвороба Бехтерева).
– Невралгія і міалгія.
– Потреба у реабілітації після паралічів і спортивних травм.
– Шкірні хвороби – екзема, псоріаз, нейродерміт.
– Хронічні гінекологічні хвороби, жіноче безпліддя.

Найкращий ефект досягається при комбінуванні лікувальної сили води та фізіотерапії. Спеціалісти порекомендують, які процедури обрати серед гідромасажу, лікувальної фізкультури, тягових ванн, електротерапії. Бажано, щоб курс лікування складався не менше ніж з 15 бальнеологічних процедур.

Мінімальна семиденна лікувальна програма вартістю 80 євро включає медогляд, 5 процедур і доступ у термальні купальні і сауни.

Протипоказане купання у наступних випадках: інфекційні та запальні захворювання, висока температура, вагітність, туберкульоз та гостра фаза ракових захворювань.

Аквапалас, пляж і аквапарк Хайдусобосло

Проте помилково вважати, що Хайдусобосло – Мекка лише для ревматиків. Це ще й водний рай. Якщо ви не потребуєте консультації лікаря, тим більше – відправляйтесь випробовувати на собі всю феєрію водних розваг у пляжній зоні, Аквапалаці і аквапарку.

Гірки до 20 метрів, фантастичні гроти і печери не залишають байдужими ні дорослих, ні малих. Доріжки для серфінгу і спортивний басейн підійдуть тим, хто не може жити без тренувань, а для бажаючих розслабитись є гідромасаж, сауна і велнес-послуги. Щодо прісноводних басейнів, то їх тут безліч.

угорщина термальні води хайдусобосло

На другому поверсі, розташований комплекс басейнів для дітей, який включає басейни для мам та немовлят, гірки, ігрові зали, сімейний басейн та кімнату для догляду за дитиною.

Любителям сауни сподобається вибір – 2 парові камери, 3 фінські парні, 2 інфрачервоні сауни.

Для прихильників спа-процедур, пропонують широкий спектр масажів, які виконуються справжніми тайськими масажистками. Ці послуги доповнюються звичайним солярієм та педікюром.

Басейн Хайдусобосло є найбільшим штучним басейном Центральної Європи. Його узбережжя стилізовано під піщаний пляж з пальмами. Басейн обладнаний системою імітації хвиль. «Середземноморський» басейн має площу водяної поверхні – 6200 м² та пляжну зону на додачу. Тут також, встановлений піратський корабель та маяк для дитячих розваг. Всього в комплексі Хунгароспа в Хайдусобосло – 13 басейнів.

відпочинок в хайдусобосло

Комплекс водяних гірок складається з 7 атракціонів, загальною довжиною 1 кілометр – спіральна гірка, 2 гірки камікадзе, Black hole, Big hole, Скажена ріка, Ніагара, Твістер.

==Читайте також про інші термальні купальні Угорщини==

Спортивний центр Хунгароспа

Відвідувачі комплексу та гості готелю Hungarospa Thermal Hotel, можуть безкоштовно користуватись площадками для пляжного футболу та волейболу, фут-тенісу, стритболу та пінг-понгу. В комплексі є тенісні корти та футбольне поле з штучною травою, які оплачуються додатково.

Ціни Хайдусобосло в 2023:

Вхідний квиток у термальні купальні коштує 5900 форинтів (620 грн). Є багато варіантів пільгових квитків та абонементів. Солярій та сауна відносяться до додаткових послуг та коштують 800 та 1300 форинтів (95 та 135 грн), відповідно.

Щоб увесь день спускатись з височезних гірок Аквапарку, у вихідні дні 2020, доведеться викласти 4100 форинтів (380 грн), у будні дні – 3500 форинтів (320 грн), але спочатку все одно треба заплатити за вхід у термали. Якщо бажаєте користуватись тільки маленькими гірками чи Вам досить дві години часу, то такі квитки коштують приблизно на 40% дешевше.

Діти до 3 років завжди проходять за 100 форинтів. Виняток – Аквапалац, найновіша споруда комплексу, де ціна за вхід для дітей до 7 років становить – 1900 –2400 форинтів (200- 250 грн). Для тих, хто приходить після 16 години (в Аквапалац – після 18), діють знижки. Окремо оплачується оренда шафи, рушника чи лежака, процедури. Варто мати на увазі, що на початку і наприкінці сезону не всі басейни і атракціони працюють. Криті термальні басейни, спортивний басейн та Аквапалац відчинені цілий рік.

Графік роботи купалень Хайдусобосло в 2022

Лікувальна купальня: 08:00-18:00

Аква Палац: 10:00-20:00 (неділя-четвер), 10:00-22:00 (п’ятниця-субота)

Басейн: 07:00-19:00

Пляж працює з 09:00 починаючи з 30 квітня, а закінчує роботу залежно від сезону, о 18:00 чи навіть 20:00 в серпні.

Готелі в Хайдусобосло

Є декілька готелів, які мають власні басейни та лікувальні потужності. Ціна наведена для двох осіб з сніданком та вечерею:

Де поселитися в Хайдусобосло

Якщо готові жити в декількох сотнях метрів від термальних комплексів, подивіться ці варіанти:

  • Oazis Wellness Apartman (Хайдусобосло, Sport utca 16/C 1/7) від 33 євро/ніч за трьохмісний номер (без сніданку);
  • Aqua Blue Hotel (Хайдусобосло, Daru-zug 5/A) від 99 євро/ніч з сніданком та вечерею на двох.
  • IL Mondo Apartments (Хайдусобосло, József Attila ut. 6B 3/26) вийде за 60 євро за ніч, але зауважте, що влітку мінімальний термін перебування – 4 ночі/

Досить дешево можна розміститись у кемпінгах Hajdu camping (Hajdoszoboszlo, Debreceni út. 6) чи Thermal camping (Hajduszoboszlo, Böszörményi ut. 35/a). Перший пропонує ночівлю у дерев’яних будиночках від 30 євро за ніч для 4 осіб або місце для намету за 80 грн. і ще стільки ж з людини за нічліг. Ніч у наметі в Thermal camping обійдеться у 4,5 євро, а в будиночку – від 70 євро за ніч за 4 особи.

Мешканці кемпінгів отримують знижки на відвідування купалень.

Особи старше 18 років сплачують туристичний збір у розмірі 450 форинтів (40 грн) за ніч.