Прибалтика була для нас повним вау-ефектом. Хоча там не було чогось дуже особливого, але суміш чудової їжі, відмінного пива, старих міст і файної природи, взірвали наш мозок.

Я напишу тільки про ті смаки, що були для мене не дуже звичними або дуже смачними. Про звичайні, хороші страви, писати не буду.

Пиво

Почати варто з пива. Все пиво, яке ми пробували, було дуже гарного смаку. На відміну від українського пива, в Прибалтиці користують і солод і хміль. Крафт був теж дуже “зачьотний” і в багатьох варіаціях.

пиво прибалтика

Один з учасників нашої поїздки, не знав що існує ІРА (India Pale Ale) і не міг заспокоїтись, що стільки років витратив в пусту.

Риба

Ми збиралися відвідати ризький ринок, але не зрослося, тому купували рибу протягом всього маршруту.

риба прибалтика

Спробували копчену зубатку, форель, макрель і не пам’ятаю, що ще. Коштує в середньому від 3 до 10 євро за кг.

копчена риба прибалтика

Копчена зубатка – це щось неймовірне.

копчена зубатка прибалтика

Спробували смажені варіації.

риба хельсінки

Сирий лосось на ринку у Хельсінкі, зробив наш день. Коштував біля 22 євро за кг.

лосось хельсінки

Житній хліб

Кислий житній хліб без дріжджів – це те, що продають всюди в Прибалтиці. Ми купували його від домашніх пекарів і в супермаркетах. В усіх варіаціях був смачним.

житній хліб

По легенді, рецепти залишаються незмінними вже сотні років. Латиші навіть зуміли організувати системний експорт готового хлібу.

житній хліб прибалтика

Я намагаюсь схуднути і останнім часом не їм хліб, але тут неможливо втриматись і зупинитись. Це смаковий шок! Позитивний!

Гриби

Я не люблю їсти білі гриби. Збирати так, їсти ні. Мої фаворити – це лисички і голубінки. І якщо голубінок у нас достатньо, то лисички в моєму житті попадались дуже не часто. Все інакше в Прибалтиці. Ми зайшли в ліс, прогулялися 5 хвилин і повернулися з мішечком лисичок і повним ротом ягід.

лисички прибалтика

А те що ми бачили в продажі на ринках, не вкладається в моє світосприйняття. Величезні гори лисичок. Правда, коштують 10-12 євро за 2 літри.

гриби прибалтика

Ягоди

Рідко зустрічаєш такий вибір ягід. І це кінець серпня, в Прибалтиці холодно, осінь давно наступила. Ми пробували тільки лохину, але впевнений, що всі ягоди були добрі.

ягоди прибалтики

М’ясо

В дорозі згадували як бачили лосів у Норвегії, а коли зайшли в супермаркет, то побачили в продажі морожене філе лося. Звісно не купили, тому що дорого і не було умов для маринування-приготування, але знайшли консервовану тушонку з лося, кабана, ведмедя і косулі.

Вибрали лося і ведмедя. Вміст їхнього м’яса – 68%.

мясо лося

Приблизно по 4 і 12 євро за банку.

Інше

Ще у Вільнюсі, був гарбузовий суп, цепеліни з м’ясом і смажені пельмені з білими грибами. Величезні порції. І гарний смак.

литовські цепеліни

До речі, пироги ідентичні цепелінам (варіант гамбовців з м’ясом) традиційно готують або раніше готували у Великоберезнянському районі Закарпаття.

І було багато чайок. Знаю, що 100-200 років тому, їх вживали в їжу. Я б спробував 🙂

чайка

І є ще, звісно, всякі алкогольні бальзами, але коли говорить Джек Денієлс, ризькі бальзами мовчать.