Високі Татри (Словаччина) – частина Західних Карпат. Одні із наймальовничіших та найвищих гір Східної Європи, вони ідеально підходять для туризму та активного відпочинку як взимку, так і влітку. Саме тут знаходиться друга за висотою вершина у формі тригранної піраміди – Ломницкий Штит (Lomnicky Stit). Її висота сягає 2634 м над рівнем моря.

Ломницкий штит

Назва гори походить від міста Татранська Ломниця, яке розташоване в її підніжжі. Штит зі словацької перекладається як «стіна», «щит». Раніше вона вважалася найвищою точкою Татрів, тому місцеві часто називали її «dedo», що означає «дід» або «старожил».

Як дістатися на Ломницкий штит?

Піднятися на Ломницький штит можна канатною дорогою, яка починається в містечку Татранска Ломница, де розташований гірськолижний курорт. Тому канатна дорога працює цілий рік. Підйом проходить з пересадкою на проміжній станції Скальнате плесо (1751 м).

Канатна дорога Ломницкий штит

Від Скальнатого плеса, канатна дорога роздвоюється. Можна піднятись до Ломніцкого сідла (2190 м) з допомогою відкритою крісельної дороги.

Крісельна дорога Татри

До вершини Ломницкий штит, піднімається спеціальна кабіна, яка вміщує до 15 осіб і ходить з інтервалом у 20 хвилин.

Дорога на Ломницкий штит

В пік сезону канатна дорога у Карпати, зокрема й підйом на Ломницький штит, надзвичайно популярна серед туристів. Тому квитки краще купити чи забронювати заздалегідь. Для цього можна скористатись сайтом www.vt.sk.

Черга за квитками на Ломницкий штит

Втім любителям трекінгу на гору можна дістатися пішки по спеціально прокладених доріжках із вказівниками.  Варіантів спуску теж декілька: по канатній доріжці вниз, на лижах зимою, а в літню пору на ровері чи пішки.

Ціни на підйомник

Підйом – задоволення не з дешевих, але вже сама поїздка по канатній дорозі буде неабиякою пригодою. На підйомник і 50-хвилине перебування на горі необхідно витратити майже 50€ на людину. Маршрут Татранська Ломніца – Скальнате плесо туди й назад обійдеться у 18-19 євро. Квиток від Скальнатого плеса до Ломницкого сідла коштує 5-7 євро за дитячий і 8-9 євро за дорослий квиток в обидва боки. Квиток від Скальнатого плеса до Ломницкого штиту, коштує від 19 (дитячий) до 27€. Там уже на Вас чекають мальовничі гори Татри!

Ломницкий штит ціни

Важливий момент, в ціну квитка включено депозит за пластикову карту. Не забудьте повернути її в автоматі, біля каси на нижній станції і отримати назад 2 євро.

Що можна побачити на горі?

На вершині Ломницького Штиту розташована найвища астрономічна обсерваторія Словаччини й одна з чотирьох у світі, які займаються спостереженням за спектральними лініями сонячної корони. Тут є штучне гірське озеро, яке живиться талими водами та унікальний високогірний сад, що налічує понад 22 види рослин.

Обсерваторія Скальнате плесо

З оглядового майданчика видно майже п’яту частину Словаччини, а з іншого боку відкривається дивовижний панорамний вигляд на польські низини. На горі в кафе зі старою назвою гори «Дідо» можна перепочити та випити горнятко запашної та гарячої кави, а ще краще Татранського чаю — місцевого алкогольного спеціалітету.

Ломницьке седло

Для всіх охочих провести тут ніч є можливість зняти високогірні апартаменти, у вартість яких входять квитки на підйомник, вітальний подарунок, вечеря та сніданок і найбільш захопливе видовище – споглядання зірок через телескоп.

Порада: якщо будете мати вільний час, відвідайте гірськолижний курорт Ясна.

Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів.