Угорщина розташована на кордоні трьох кліматичних зон: океанської, континентальної та середземноморської. Тому всю територію країни можна вважати виноробною територією. Тож у цій статті мова піде про одну з найцікавіших тем для туристів – винні регіони Угорщини.
Угорські виноградники мають площу 127 тисяч гектарів, а виробництво вина в країні склало в 1999 році 3 мільйони 339 тисяч гектолітрів. Місцеві університети та інститути займаються питаннями вингорадарства, а національний музей виноградарства і виноробства, збереженням історії виноробства.
Країна розділена на 3 великих виноробних регіони, які поділені на 22 невеликих райони.
В ХХ столітті на угорських виноробів обрушився цілий ряд нещасть. Неприємності почалися з епідемії філоксери (шкідник коренів) в кінці XIX століття, коли були знищені 55% всіх виноградних плантацій Угорщини. За цим пройшлидві світові війни, а потім масове соціалістичне виробництво. Проте, попри все це, сьогодні ми з захватом можемо дивитися на угорські вина і споживати їх.
Винний регіон Бадачонь
Загальна площа цього краю складає 4263 га, на якій розмістилося 16 населених пунктів. Справжнім «винним туром» є екскурсія на гору Бадачонь, де на вулканічному ґрунті виростають абсолютно особливі види винного винограду і виробляються пекучі ароматні вина. До того ж з вершини гори, компенсуючи вашу втому, перед вами розкинеться прекрасна панорама Балатону. Багато художників і вчених віддавали у своїх творах данину чарівності пейзажу цього краю. Не випадково вино Бадачонь називають «нектаром богів».
У Бадачьоні неодмінно відвідайте:
- погрібне господарство Іштванді – Káptalantóti, Rózsadomb hrsz. 0121/3;
- виноградники Серемлеі – Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 3.
Характерні для цих гірських місць сорти — блакитне стебло (kéknyelű), сірий монах (szürkebarát), італійський рислінг (olaszrizling) і рожевий камінь (rózsakő).
У цьому краю вже кілька тисяч років тому була квітуча культура виноградарства. Кліматичні умови хороші, рівномірні. Заморозків практично не буває. Велике водне дзеркало Балатон здійснює вирівняльний ефект на клімат краю. Влітку зазвичай не надто спекотно, але і дуже холодних зим теж не буває.
Вирощування винограду проводиться, в основному, на бурих лісових ґрунтах. Забезпечення поживними речовинами ґрунтів, утворених на вивітреному базальті, дуже хороше (калій, магнезії, мікроелементи). В краю вирощується майже виключно білий виноград (99%). Вина краю ароматні, повні, з тонким кислуватим смаком.
Де смачно поїсти?
Borbaratok Restaurant – Romai ut 88., Badacsonytomaj
Kisfaludy-haz Restaurant – Kisfaludy Sandor utca 28., Badacsonytomaj
Де зупинитись на ніч?
Bacchus Apartman – Borbarlang Badacsony – Badacsonytomaj, Kossuth utca 1 – від 60 євро за двох;
Hotel Halászkert Badacsony – Badacsonytomaj, Park u. 5-7 – від 69 євро за двох.
Винний регіон Шомло
Дивовижний виноробний край простирається на території в 1158 га. До його складу входять 9 невеличких містечок. У ньому розташована гора Шомло, знаменита певним сортом білого винного винограду. Це так званий шомлойський овечий хвіст (juhfark). Про виноградні сади фортеці Шомлої вперше згадується в 1093 році (за часів короля Ласло I). Справжній золотий вік розвитку виноградарства краю був у XVIII столітті. Вина краю називалися винами «шлюбної ночі», бо вважалося, що від їх вживання народяться хлопчики.
«Будь-яке вино вимагає компанії, справжнє своє єство воно розкриває, коли його п’ють в компанії, однак вино місцевості Шомло — вино самотності. Воно настільки насичене олією блаженства створення, що пити його можна лише в умиротвореній, урівноваженій самоті. Це вино мудреців, вино людей, які в підсумку освоїли найбільше зі знань — безтурботність». Так говорив про це вино Бела Хамваш.
Край ділиться на два райони, має помірний клімат. Характерними є: відносно рання весна, літо — помірно тепле, осінь — приємно тепла і довга. На різних схилах спостерігається різний мікроклімат, який створює умови для вирощування винограду і на північних схилах.
В даний час в обох районах можна вирощувати сорти «Chardonnay», «Furmint», «Pinot blanc», «Hárslevelű», «Rajnai rizling», «Juhfark», «Olasz rizling», «Traminer». Вина краю кислуваті, мають твердий характер, повні, з помірним ароматом. Переваги вин цієї місцевості проявляються лише після багаторічного зберігання в дерев’яних бочках, тому їх рідко рекомендують для повсякденного споживання через високий вміст алкоголю і кислотності. Були часи, коли слава місцевих вин перевершувала славу токайських.
Рекомендую відвідати:
- підвали Торнаї – Somlójenő, будинок 1248 (GPS: 47°8’14,1″N, 17°21’51,71″E);
- підвали Четвеї – Mór, Hársfa utca 737.
== Рекомендую також прочитати: Купальні Егерсалок – все, що треба знати перед візитом ==
Де смачно поїсти?
Hegykapu Restaurant – Somlo hegy, Lot Number 1491, Somlovasarhely
Terazza Bistro Bar – Csalogany utca 7, Sumeg
Де зупинитись на ніч?
Somlo Wineshop Guesthouse – Somlóvásárhely, Somlói Borok Boltja HRSZ 1321 – від 70 євро за трьох;
Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely, Somló hegy, hrsz. 908/1 – від 100 євро за дво з сніданком.
Винний регіон Балатонбоглар
На південному березі озера Балатон, вас зустрічає регіон Балатонбогларі, площа якого складає 10391 га. Він вміщує 21 населений пункт. Як і в інших регіонах Паннонії, в цьому краю виноградарством і виноробством займалися і скіфи, і римляни.
Розташований уздовж берега відомого озера, край має помірний клімат. Балатон є найбільшим озером в Європі. У країні, де немає моря, воно його замінює. Береги водойми покриті безліччю вілл і курортів.
Повітря тут напоєне пахощами чудової кухні, погода прекрасна, а життя щасливе. Північне узбережжя Балатону добре захищене від холодних вітрів, а сусідство з великою масою води робить клімат м’яким. Кратери вимерлих вулканів підносяться над рівнинною місцевістю. Їх круті схили, вкриті сумішшю базальту і піску, забезпечують відмінний дренаж, добре прогріваються та утримують тепло.
У цьому краю переважно поширені білі сорти, але умови відмінні й для вирощування червоних сортів. Край має дуже багатий вибір сортів вин. Білі сорти характеризуються приємним запахом і багатим ароматом, мають помірно кислуватий смак. Кількість червоних вин менше, але їх якість не поступається білим винам. Край особливо придатний для виготовлення вин з фруктовим ароматом. Серед них особливо виділяються своєю якістю сорти «Balatonboglári kékfrankos», «Cabernet sauvignon» і «Merlot».
Де смачно поїсти?
Vitorlas Etterem Balatonlelle – Koztarsasag Utca 14, Balatonlelle
Hegyi Csarda – Kishegy, Balatonlelle-Kishegy, Balatonlelle
Де зупинитись на ніч?
Villa Gabriella – Balatonboglár, 4 Jókai sétány – від 50 євро за двох;
Panoráma Villa – Balatonboglár, Jókai sétány 6/a – від 50 євро за двох;
Винний регіон Несмеї
На півночі Угорщини, розташований винний регіон Несмеї, відомий в минулому своїми сухими білими винами з традиційних сортів. Зараз в регіоні виробляють ряд популярних вин з міжнародних сортів на сучасних виноробних заводах, створених для потреб експорту. 7407 га – саме такою є площа цього краю. Тут знаходиться найбільша в Угорщині дубова бочка (748 л), прикрашена вирізаним з дерева портретом Ференца Ракоці ІІ.
Перші лози тут були посаджені древніми римськими легіонерами. Поблизу від сіл Несмеї і Дунаалмаш, угорські королі, які приїжджали сюди (Жигмонд, Ласло V) знайшли успішну культуру виноградарства. Пізніше широку популярність краю забезпечили поміщицькі й селянські виноградарі та винороби. Кліматичні умови врівноважені, зими не дуже холодні, а літо не дуже спекотне. Кількість опадів достатньо, але спостерігаються капризи погоди.
До традиційних сортів винограду цього краю відносяться «Ezerjó», «Mézes fehér», «Budai zöld», «Szürkebarát» і різні сорти типу «Dinka». Зі світових сортів тут можна згадати, наприклад «Chardonnay», «Sauvignon». Характерні для краю і такі специфічні угорські сорти як «Olasz rizling», «Leányka», «Tramini», «Cserszegi fűszeres», «Királyleányka» і «Rizlingszilváni». В районі Несмеї відроджується вирощування червоних сортів винограду, наприклад, успішним сортом є «Cabernet sauvignon».
Де продегустувати вино?
Currus Kézműves Kispince – Kocs, Arany Janos ut 5;
Gottwald Borászat – Dunaszentmiklós, Belterület 504 hrsz.
Де смачно поїсти?
Hilltop Etterem – Meleges-hegy, Neszmely 2544;
Party Bufe – Fo utca 129, Neszmely 2544.
Де зупинитись на ніч?
Parasztház – Dunaalmás, Almási u. 157 – від 50 євро за двох;
Rózsa Panzió – Dunaszentmiklós, Új u.4 – від 50 євро за двох з чудовим сніданком.
Винний регіон Егер
Виноградарство і виноробство в краї почалися після приходу угорських племен на їх сьогоднішню батьківщину. До XV століття в Егері вирощувалися тільки білі сорти. До кінця XV століття і до початку XVI століття структура виробництва змінилася, і велике значення стали мати червоні сорти.
Під Егером тягнеться величезний лабіринт погребів і печер. Якби проходи відкрили, можна б було під землею обійти все місто. Штучно вириті льохи прикрашені оригінальним різьбленням. За часів панування турків з’явилися нові сорти винограду і технології виробництва, в даному випадку, червоного вина. Цей народ не вживав у величезних кількостях напій Богів, але і не заважав його подальшому розвитку, оскільки дана галузь була значним джерелом прибутків. У 17 столітті найбільше перевага віддавалася тим сортам, з яких виготовлялися червоні вина. Найзнаменитіше вино регіону — «Бича кров».
Інший популярний сорт «Kadarka» привезли поселенці. Джерела легенди найвідомішого вина цього краю «Bikavér» йдуть також в середні століття.
До краю відносяться два райони: в район Єгерський входять виноградники 14 населених пунктів, а в Дебреї — чотири. Клімат в краї прохолодніший, ніж в інших районах і відрізняється сухістю.
Місто Егер і його околиці здобули популярність, завдяки сортам вин «Bikavér» і «Leányka», а район Дебреї — сорту «Hárslevelű». Вино «Egri bikavér» виготовлено, як мінімум, з трьох сортів винограду. У краї співвідношення червоних і білих сортів приблизно однакове. Білі вина мають широкий асортимент. Найвідоміші з них: «Egri leányka» і «Debrői hárslevelű».
Найвідомішими на сьогодні є наступні підвали:
- Підвали Шімко: Егер, Nagykőporos út 11
- Підвал Пілігрімів у Долині красунь: Etyek, Szépvölgy
- Винна мануфактура Колюк: Егер, Kőlyuk pincesor, 98-й підвал
== читайте добірку угорських аквапарків ==
Де смачно поїсти?
Macok Bistro and Wine Bar – Tinodi Sebestyen ter 4., Eger;
1552 Restaurant – Eger Castle, Eger.
Де зупинитись на ніч?
Erla Villa boutique hotel – Eger, Kovács János u. 25 – від 135 євро на двох, з сніданком і вечерею;
Hotel Senator-Ház – Eger, Dobó tér 11 – від 70 євро за двох з сніданком.
Винний регіон Токай
У підгір’я Токаю виробляються вина з найвищим в країні вмістом алкоголю, цукру і кислот. Про це вино можна складати дифірамби. Це справжній нектар, цілющий напій. Секрети криються не тільки в кліматичних, а й географічних умовах і в особливостях ґрунту. Затяжне «бабине літо» сприяє дозріванню винограду майже до стану родзинок. При виробництві всесвітньо відомого Асу додаються виноградини з благородною цвіллю. Чим більше їх, тим цінніше вино.
Історія дивного краю оповита загадками, таємницями та легендами. Ось, наприклад, одна з них говорить, що коли воїнство Арпада наближалося до Тиси, на його шляху виник пагорб, що нагадує шолом. У розвідку вирушив дружинник Турзол. Спустившись, воїн доповів своєму володареві, що пагорб покритий чарівними, чудовими виноградниками. Арпад негайно подарував дружиннику цей пагорб і прилеглі до нього землі. На це вказує назва однієї з виноробних сіл Токайської долини — Торкол. Божественний нектар вперше був виготовлений кальвіністським проповідником Мате Лачко, який перед Великоднем приготував солодкий, ароматний, і полум’яний напій, використовуючи добірний виноград «aszu». Він підніс нове вино в знак поваги принцесі Сюзані Лорантдлі, дружині короля Ракоці I. З того часу Токайські вина зайняли міцне місце на королівських столах.
За іншою легендою, дивовижне токайське вино було виготовлено зовсім за інших обставин. Рятуючись від турецького нападу, виноградарі цього краю були змушені покинути свої виноградники до початку збору врожаю, залишивши ягоди на лозі. Повернувшись назад, вони виявили, що велика частина ягід зморщилася і практично перетворилася в родзинки. З цього винограду, названого aszu, і були створені перші прообрази знаменитого токайського, давши світові нову технологію виробництва вишуканих білих солодких вин. Багато царів і високопоставлених осіб захоплювалися відмінними смаковими якостями цього напою.
У 1362 році угорський кардинал Драшкович вперше привіз токайські вина до Ватикану, і з того часу папські винні підвали ніколи не бідніли на запаси цього божественного напою.
Рекомендую відвідати:
- Himesudvar – Bem József utca 2., Tokaj
- Erdős Pince – Borkatakomba – Szerelmi pincesor 11, Tokaj
Де смачно поїсти?
LaBor Bistro – Bethlen Gabor utca 1., Tokaj;
Bonchidai Csarda – Bajcsy-Zsilinszky Endre ut 21, Tokaj.
Де зупинитись на ніч?
Úrágya Vendégház – Mád, Magyar Utca 10 – від 140 євро за шістьох;
Kemencés Vendégház – Golop, Fő út 21 – від 85 євро за шістьох.
Винний регіон Сексарді
Вирощування винограду і виробництво вина на Сексардських пагорбах налічують майже дві тисячі років. Після перших жителів міста Алісча, заснованого кельтами, залишився тільки саркофаг, який прикрашений з одного боку виноградною лозою, трохи опуклою і символічно зображує вічне відродження. Залишилися й інші згадки про стародавню кельтську культуру, оскільки з усіх міст Центральної Європи Сексард, з часів великих переселень, пережив тільки одне завоювання, завоювання угорцями цього регіону.
Уже в 1015 році є згадка про смужки землі Чин і Бика, де виробляли вино. Основним ремеслом, навіть в даний час, тут залишається виноробство. До 1526 року, проте, вино, вироблене в Серемшеге, тільки одного разу досягло популярності серед сільськогосподарських товарів угорських полів. Після руйнування цього міста турками, місцеві жителі дізналися таємницю виготовлення червоного вина від сербів.
В кінці 1500 року, турецькі власники виноградників торгували винами. Евлія Челебі, прославлений на весь світ турецький мандрівник, попри той факт, що він не міг скуштувати улюбленого вина, пише захоплено про «розарію подібні виноградники», оточені пагорбами. Посланці короля, які подорожують по всьому світу, говорили, що тільки в цьому місці, що було у той час комерційним центром, вони могли завжди купити чудове вино.
На початку 18-го сторіччя, вино Сексарда досягло Англії та Голландії й отримало попит на ринку німецькомовних князівств, а також відомо, що кілька судів з цим вином були відправлені султану Оттоманської імперії. Уже в першій половині цього століття, це вино стає найбільш експортованим товаром в країнах під гамбурзькою юрисдикцією.
Оскільки Сексард, головним чином, пов’язаний з червоним вином, для білої винної продукції була важлива тільки кількісна характеристика, але зараз в Сексарді виробляють кілька чудових сортів білих вин: Шардоне, Зёльд Велтлініш, тобто основне вино Австрії, зване gruner Veltliner.
Цікаво відвідати:
- Vesztergombi Pince – Szekszárd, Borkút u 3
- Hetényi János Winery – Mecseknádasd, Rékavölgyi u. 17
Де смано поїсти?
Szasz Sorozo Es Etterem – Szekszard Garay ter 18, Szekszard.
Optimus Etterem – Faluhely, Szekszard.
Де зупинитись на ніч?
Bodri Pincészet – Szekszárd, Faluhely dűlő – від 64 євро з сніданком на двох;
Hotel Merops Mészáros – Szekszárd, Kossuth Lajos utca 19 – від 65 євро з сніданком на двох.
Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів;
Замовте житло по лінку і booking.com поверне 10% на вашу платіжну карту;