Столиця Балатону — місто Шіофок, варте того, аби поцікавитись його історією. Після прочитання ви неодмінно захочете відвідати цей шматочок Угорщини, тож окрім цікавих фактів, я приготував необхідну інформацію для подорожі. Як дістатись, де зупинитись і на що звернути увагу.

Загальна інформація про Шіофок

Густо заселене місто на південному березі озера Балатон має назву — Шіофок. Його заведено вважати столицею Балатону. Населення міста складає понад 25 000 тисяч чоловік. Не далеко від центру Шіофока і вздовж узбережжя Балатону розташовані зелені квартали приватних вілл, дач, апарт-готелів. Чудові умови проживання для гостей, які віддають перевагу самостійному відпочинку. В околицях Шіофока, можна насолодитися спокійними прогулянками на природі або зайнятися активними видами спорту на пляжі.

Місто Шіофок є великою гаванню на озері Балатон, а так само є судноплавним вузлом, від причалів постійно ходять рейсові та прогулянкові катери. Туристам не рідко пропонуються круїзи по озеру. З Шіофока можна відправитися на півострів Тихань, який розташований на північному узбережжі Балатону. Тутешні місця оголошені заповідною зоною. Із західного боку пірсу розташована метеорологічна станція, яка постійно стежить за погодою на озері.

Шіофок

Поселення в місці де знаходиться Шіофок сягає ще римської епохи. У 292 році до н.е. римлянами був проритий Шіофокський канал, який прийшов в занепад, так само як і сам Шіофок після краху імперії. За часів турецького панування канал був відновлений і знову почав використовуватися, що сприяло зростанню міста.

Курорт з історією

Однак справжній розквіт Шіофока почався вже після вигнання турків і входження Угорщини до складу імперії Габсбургів, і був пов’язаний з розвитком узбережжя Балатону, як курортного регіону. Статус курорту Шіофок отримав в кінці XVIII століття і до сьогоднішнього часу користується великою популярністю у відпочивальників.

В кінці XVIII століття місто отримало офіційний статус курорту. Початок його славі як курорту поклало будівництво в кінці XIX в. залізниці, що зв’язала тоді ще невелике селище з рештою світу. Шіофок став спочатку улюбленим місцем відпочинку угорців, а потім, з розвитком курортної інфраструктури, придбав і світову популярність. Зараз це справжнє місто-космополіт, де звучить безліч діалектів і можна зустріти представників усіх націй. Щоліта в Шіофок з’їжджаються десятки тисяч туристів.

Шіофок

Круглий рік тут проходять різноманітні свята, фестивалі та концерти. Багато в чому це пов’язано з тим, що Шіофок є батьківщиною відомого угорського композитора Імре Кальмана. Кальман прославився як автор всесвітньо відомих оперет: «Королева чардашу», «Баядера», «Принцеса цирку», «Фіалка Монмартру» та інших. Композитор був одним з головних кумирів своєї епохи. Кажуть, що на наступний ранок після чергової прем’єри мелодій з його оперет, їх наспівували журналісти й насвистували візники.

Що подивитись

Одна з головних визначних пам’яток Шіофока розташована в центрі площі Свободи (Szabadság ter). Це водонапірна вежа — найвища (45м) споруда міста, що уособлює символ Шіофока.

Найбільшою популярністю вежа користується в літній період, бо дозволяється підніматися на оглядовий майданчик, і спостерігати за красою курортного міста. Звідси відкривається панорама на більшу частину Шіофока, озеро Балатон, пляжі. Також туристам відкривається вид на будівлю мерії, культурний центр і втоплені в кольорах парки. З іншого ракурсу видно зовнішній вигляд фонтану «Народження Венери», який спорудив Імре Варга.

У самій споруді розміщений офіс туристичного агентства. Крім офісу ще знаходиться бар, невеликий музей і сувенірні крамниці. На площі часто проводять різні фестивалі, карнавали, за якими можна спостерігати з вежі.

Час роботи вежі:
З 1 червня по 30 вересня: з 9.00 до 24.00 години весь тиждень.
З 1 жовтня по 31 травня:
До 17.00 години з вівторка по четвер і в неділю;
До 21.00 години в п’ятницю;
До 22.00 години в суботу.
Понеділок вихідний.

Не забудьте сходити до Оулу-парк (Oulu park), який має свою назву на честь фінського міста-побратима Шіофока. Тут знаходиться найдивніша архітектурна споруда Угорщини — дерев’яна лютеранська церква, побудована за проектом Імре Маковца, одного з найцікавіших сучасних архітекторів. Вхід до церкви прикрашає фігура індонезійської птиці Гаруди.

== Рекомендую також почитати: Винні регіони Угорщини – міні-путівник ==

Парк Йокаї

Адреса: Jókai park

Одне з найулюбленіших місць відпочинку туристів і жителів міста. Звідси можна пройти на пляжі Золотого берега (Arany part) і помилуватися мальовничою панорамою східної частини Балатону. Назва пляжів пов’язана з тим, що їх пісок має приємний жовтуватий колір і чимось дійсно нагадує золото. Дно близько Шіофока пологе і плавно йде в воду, так що плавати тут цілком безпечно

Готелі, розташовані на Золотому і Срібному берегах, не потребують реклами, тут завжди повно відпочивальників. Околиці міста приваблюють туристів і городян своїми чистими і затишними пляжами з оксамитовим піском, тут можна пройтися під вітрилом або покататися на весловому човні, любителі екстриму доповнюють свій відпочинок серфінгом.

Шіофок

Найпопулярніші місця відпочинку і розваг молоді в Шіофоку є Disco Palace (Vécsey Károly u. 20) — пінні й лазерні дискотеки, середньовічний ресторан, цілодобова піцерія, щоденні концерти живої музики, презентації радіо і телебачення, покази мод, фестивалі та Coca-Cola beach House — рок-фестивалі, танці, атракціони, пляжні програми, конкурси.

Як дістатись із Будапешта в Шіофок:

Потяг

Потяг із Будапешта в Шіофок відходить кілька разів на день (зазвичай з Південного залізничного вокзалу Deli pu). Купити квитки на поїзд можна як заздалегідь в інтернеті, так і в автоматах, встановлених на залізничних вокзалах Будапешта. Один квиток на дорослого в вагоні другого класу обійдеться приблизно у 2.300-2.500 форинтів (8-9 євро). Час у дорозі становитиме півтори-дві години. Плюс поїздки на поїзді в тому, що можна взяти з собою велосипед.

Автобус

Дістатися в Шіофок також можна автобусами, які виїжджають з автостанції Неплігет. Придбати квиток можна в інтернеті на сайті volanbusz.hu (є версія англійською мовою), але і в касі вони купуються без проблем. Вартість квитка і час в дорозі приблизно такі ж, як і у випадку з поїздом. Рейси є вранці, вдень і ввечері. Багато автобусів обладнано wi-fi точками.

Автомобіль

У Шіофок з Будапешта можна приїхати на своєму автомобілі або орендувати машину в Будапешті. Угорщина одна з дорогих країн, в плані оренди авто. Середня вартість оренди складає 40-60 євро на добу. Час у дорозі становитиме трохи понад годину. Тільки майте на увазі, що для проїзду по автобану потрібно буде придбати електронну віньєтку, яка коштує 3500 форинтів. Орендувати машину найкраще саме в Будапешті, тому що з орендою в Шіофоку і багатьох інших прибережних містечках можуть виникнути проблеми. Деінде прокатних контор зовсім немає, десь працюють тільки місцеві та вибір авто сильно обмежений.

Де поїсти в Шіофок

Calvados Etterem шукайте на вулиці Erkel Ferencutca 11.

У закладі представлені страви угорської та європейської кухонь, підійде для веганів. Гарне місце для обіду чи вечері всією родиною чи великою компанією друзів. На території працює безкоштовний Wi-Fi, можна брати страви з собою. Смачно та бюджетно.

Шіофок

Roxy Etterem знаходиться на Fo utca 166.

Представляє різноманітні страви європейської кухні. Рекомендую звернути увагу на гусячу печінку з яблуками, рибний суп, гуляш. Є затишні місця на свіжому повітрі. Можна брати їжу з собою та бронювати столики заздалегідь.

Mala Garden Restaurant шукайте за координатами Petofisetany 15A.

Милий ресторан з гарним краєвидом озера Балатон. Особливо уваги заслуговують страви зі свинини, десерти. Поряд з закладом є стоянка. Всі клієнти можуть користуватися безкоштовним Wi-Fi. Якщо ви прийдете з маленькою дитиною, то вам дадуть стільчик для годування.

Janos Vendeglo розташований на Szent Laszlo utca 192/A.

Широкий вибір страв з Європи та Угорщини. Вегетаріанці також зможуть тут смачно поїсти. Ввічливе обслуговування, затишна літня тераса, оригінальний інтер’єр. За бажанням усі страви можна взяти з собою. Гарне співвідношення ціни та якості.

Найкращий рибний ресторан, що готує місцеву рибу, знаходиться за адресою: Vitorlas utca 1-3., біля гавані.

Де зупинитись?

Шіофок де зупинитисьApartman Bella Hotel знаходиться на вулиці Batthyany Lajos u. 14. Готель розташований всього в 150 метрах від набережної Петофі, пляжного клубу Шіофока і торгового комплексу Sio Plaza в центрі міста. Пройшовши через чарівний лісопарк Йокаї, за кілька хвилин можна дістатися до берега озера. В апартаментах різної площі до послуг гостей безкоштовний Wi-Fi, тераса і міні-кухня. У готелі можна придбати зі знижкою квитки в купальню Galerius. Вартість номеру на добу складає 26 євро, сніданок вартує 4 євро.
Belvárosi Panzió шукайте за координатами Széchenyiutca 14. Гостьовий будинок знаходиться у 200 метрах від центру міста. Залізничний та автобусний вокзали знаходяться в 150 метрах від гостьового будинку. Пляж і човновий пірс розташовані в 800 метрах від гостьового будинку. Відстань до нічних клубів і барів становить 300 метрів. Крім цього, ви можете розслабитися в оздоровчому центрі Galerius Experience Bath в 4 км від Belvárosi. Ціна двомісного номера за добу починається від 27 євро.
де зупинитись в шіофокуBalla Apartmanház розташований на Sziget u. 28. Комплекс розмістився в тихому районі міста Шіофок, в 1,3 км від пляжу озера Балатон. За додаткову плату гості можуть відвідувати сауну і гідромасажну ванну. У комплексі можна пограти в настільний теніс і взяти напрокат велосипед. На території розбитий сад з приладдям для барбекю. Відстань до найближчого ресторану становить 500 м, а до центру Шіофока — 2 км. До оздоровчого спа-центру Galerius, розташованого в 4 км, можна дістатися на автобусі. Апартаменти на 2 людини за добу коштують від 30 євро, сніданок сплачується окремо — 5 євро.
проживання в шіофокHoney Wellness Apartman шукайте за координатами Köztársaság u 9. Апартаменти оснащені кондиціонером і знаходяться в 100 м від найближчого пляжу. Кухня оснащена мікрохвильовою піччю, тостером, холодильником, кавоваркою і чайником. Гості апартаментів можуть відвідувати спа-центр з басейном і гідромасажною ванною. Прогулянка до центру Шіофока займає 5 хвилин, а відстань до пристані для яхт Шіофока становить 500 м. Ціна номеру на 2 людини складає приблизно 40 євро.

Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів;

Замовте житло по лінку і booking.com поверне 10% на вашу платіжну карту;