Егер – затишне угорське місто, оточене мальовничими горами, яке багато років користується популярністю серед тих туристів, що прагнуть не тільки відкрити для себе щось нове, але й поліпшити здоров’я. Воно займає північно-східну частину країни в області Гевеш. Егер розташований рівно песередині, між Будапештом та Ніредьгазою (130 км в кожен бік), найближчим до України великим угорським населеним пунктом. У середньовічні часи, саме це місто стало центром єпископства. Багато будівель зберіглися з прадавніх віків і представляють собою яскраві зразки бароко.

Цікаві пам’ятки в місті Егер

Середньовічний Егерський замок (Eger, Vár 1) відомий далеко за межами країни завдяки героїчному протистоянню проти турків. Фортецю, що входить до складу замку, можна сміливо назвати візитівкою міста. Вона збудована ще в 13 столітті на верхівці гори, тому саме з неї можна побачити усе місто як на долоні. В ті часи, споруда виконувала роль оборонного пункту, який гідно витримав натиски далеко не однієї ворожої армії.

замок егер

У 1552 році, 2000 тисячі населення відбили навалу 150-тисячної армії загарбників. Але в 1596 році, повторна навала закінчилася перемогою ворожої сторони і замок перейшов у володіння Османської імперії до приходу австрійських військ у 1687. Величні бастіони та каземати і сьогодні чарують міцністю та незламним духом. Зараз тут знаходиться музей, який розповідає про деталі оборони міста від турецької навали.

Також можна відвідати картинну галерею і монетний двір. Особливої уваги заслуговує підземелля фортеці, адже в ньому розташовані ще два музеї. Один присвячений тюремній справі, інший – демонструє неперевершені воскові фігури.

Кафедральний собор (Eger, Pyrker tér 1) займає другу сходинку по величині в усій країні. Крім того, у ньому є найбільший у всій Угорщині орган, на якому грають хвалебні божественні мелодії. Собор було збудовано ще в 18 столітті в стильовому напрямку класицизм. Влітку в Базиліці щодня проводяться концерти, на яких виконуються зразки класичної та церковної музики.

площа добо егер

В центрі старої частини знаходиться базарна площа (Dobó István tér), яка сьогодні носить назву Добо. Свою назву вона отримала від імені Іштвана Добо. Він у 16 столітті боронив рідне місто від нападу ворогів, за що отримав статус легендарного захисника. На площі також можна знайти скульптуру, присвячену цій знаковій постаті. Прикрасою цієї місцини вважається міноритська церква, яку було збудовано на початку 18 століття. Її незвичайний, помпезний зовнішній вигляд демонструє особливості барокового стилю в архітектурі того періоду.

Поряд з площею також можна подивитися на частинку турецької культури – мінарет. Велична будівля представляє епоху 17 століття. Комплекс утворює 14-кутний мінарет заввишки 35 метрів, до балкону якого можна потрапити за допомогою гвинтових сходів. Вежа відкриває неймовірну панораму на центральну частину міста та оточуючу природу.

Термальні води в місті Егер

Турецькі лазні та купальні – ідеальне місце для того, щоб поправити своє здоров’я. Ці бані ще пам’ятають турків і добре збереглися до нашого часу. Основний басейн має над собою купол, вкритий 200 тисячами золотих пластин. Поряд з ним знаходяться ще 6 менших за площею басейнів. Споруда добре тримає температуру сприятливу для приємних водних процедур. Термальна вода в цих місцях містить радон, який у дозованій кількості має цілющий ефект. Крім того, вона має у своєму складі молекули магнію, гідрокарбонату, кальцію. Подібна вода показана людям з захворюваннями органів опорно-рухового апарату, ревматизмі, при реабілітації після травм та хірургічного втручання. Звісно, лікування такого виду має і свої протипоказання, які обов’язково слід уточнити у лікаря.

Термальні купальні знаходяться за адресою Егер, Petőfi tér 2, а турецькі лазні за адресою Егер, Fürdő u. 3-4.

Вхід до купалень в 2019 коштує 1600 форинтів (150 грн) для дітей та 1900 форинтів (180 грн) для дорослих, а до турецьких лазень 1500 (140 грн) і 2200 форинтів (215 грн) відповідно. Квиток в купальні видається на цілий день, а до лазень на 2,5 години. При наявності туристичної карти міста Егер, на купальню діє знижка 40%. В липні-серпні, ціни зростають приблизно на 500 форинтів за квиток.

егер термальні води каскад

На відстані 14 км від міста Егер, знаходиться найбільша східноєвропейська печерна купальня. Вона називається “Пригодницько-печерна купальня Каскад”. Складається з системи печерних тунелів, довжиною 760 метрів, басейнів площею 1500 кв.метрів та водними горками, що спускаються під землю на глибину 25 метрів. Вхід для дорослого, коштує від 5290 форинтів (499 грн) на 3 години, до 5790 форинтів (560 грн) за цілий день. Для пенсіонерів, дітей та сімей – невеликі знижки.

Адреса купальні Каскад: 3395 Demjén, 83/30. 

GPS: É 470 49′ 42.66″, K 200 19′ 55.32″

== рекомендую відвідати термальні води Хайдусобосло та термальне озеро Хевіз==

Винний регіон Егер

Долина «Сепассонь» славиться великими виноградниками рідкісних сортів. Старовинні льохи для винних бочок були вириті ще 400 років тому. Для туристів кожного дня організовують дегустацію найкращих вин, серед яких великою популярністю користуються «Бича кров», «Мушкотай», «Егрі чіллаг».

долина красунь егер

Місцеві підвали будували не біля виноградників, як у Токаї, а біля власних будинків у місті. Перші підвали датуються 15-16 століттям. Цікаво, що ще у 18-му столітті, ці підвали ставали місцем проведення різних народних гулянь і таким чином, підтвержували високий соціальний статус власника.

Найвідомішими на сьогодні є наступні підвали:

Підвали Шімко: 3300 Егер, Nagykőporos út 11

Підвал Пілігрімів у Долині красунь: 2091 Etyek, Szépvölgy

Винна мануфактура Колюк: 3300 Егер, Kőlyuk pincesor, 98-й підвал

Природні пам’ятки поряд з Егер

Неподалік від Егеру можна відвідати Бюккський національний парк. Знаходиться він на гірському масиві Бюкк. Загальна площа складає 431,3 км2, з якої майже 40 км2 охороняються державою. Неймовірна, первозданна природа, поєднання гірської місцини і буйної зелені не залишить нікого байдужим. Широка мережа печер ховає в собі термальні джерела. Багато з них залишаються теплими будь-якої пори року. Нижні схили парку стали прихистком для розлогих садів та виноградників.

Адреса парку: 33000 Егер, Sánc u. 6.

парк бюкк егер

В даному регіоні є біля 30 карстових печер і сотні невеличких підвалів та тунелів. За багато століть, місцеві навчилися використовувати їх в якості винних підвалів, тунелів між фортеціями, виставочних залів та навіть приватних будинків.

Як добратись в Егер з України

Якщо Ви плануєте подорож в Егер на власному авто, то слід пам’ятати декілька нюансів. З України майже до самого міста прокладений сучасний та зручний автобан. На заправній станції вже на території Угорщині можна придбати е-віньєтку, яка дійсна 10 днів і коштує 3500 форинтів (330 грн).

Якщо переїдете потягом з Чопа в Захонь (біля 90 грн), то зможете добратись в Егер угорськими поїздами, які ходять кожну годину. Це займе у Вас 3-4 години з 2-3 пересадками і буде коштувати біля 5000 форинтів (480 грн).

З Києва, Львова, Дніпропетровська та Одеси до Будапешту регулярно відправляються автобуси. З Ужгорода, Мукачево та Хусту аналогічний транспорт курсує щодня. Якщо вийдете в Ніредьгазі, то далі зможете добратись автобусом до Егера, хоча рейсів не багато, їдуть переважно після обіду, тому рекомендую залізницю.

З Закарпаття до Егера їздять приватні трансфери. Контакти можна знайти тут.

Звісно, найшвидше дістатися Угорщини можна літаком. І не факт, що квитки Віззейра або МАУ будуть дорожчі за час і пальне витрачене протягом подорожі Україною. Тоді Вам прийдеться повертатись з Будапешту, але це не проблема. Шляхи ті самі – потяг чи автобус. Квиток буде коштувати від 2700 форинтів (260 грн).

Читачі Подорожуй можуть придбати страховку Зелена карта та звичайну туристичну страховку з кешбеком 5%, який повернуть у вигляді поповнення на телефон. Промо-код: PDZFB

Громадський транспорт в місті Егер

В Егері по місту курсують міські автобуси. Квиток коштує 255 форинтів, якщо придбаний наперед і 350 форинтів, якщо в автобусі (23 і 33 грн). Не намагайтесь проїхатися в них «зайцем», бо контролери працюють на маршрутах регулярно.

Таксі Егеру зовні нічим не відрізняються від тих, що ми звикли бачити: напис «taxi», жовтий номерний знак. Тарифна сітка може бути розміщена на приладовій дошці чи на склі дверцят. Середня вартість посадки – 450 форинтів, 1 км вартує біля 380 форинтів. Очікування водія на Вас також коштуватиме грошей – приблизно 70 форинтів на хвилину.

Де поїсти в місті Егер

В Егері є багато цікавих і колоритних кафе та ресторанів, які заслуговують уваги гостей міста. Давайте познайомимося з деякими з них.

Falánk Fanny Étterem és Kávézó (3300 Егер, Széchenyi u. 2.) представляє собою невеличке кафе, де можна перехопити смачний десерт або сендвіч, за адекватну ціну. Ідеальне місце, де можна перекусити між екскурсіями.

Найкраща піцерія Егера – Il Padrino Pizza Club (3300 Егер Fazola Henrik utca 1). Розташована поряд з центральною площею на затишній, маленькій вуличці. Невелика кількість столів і швидке обслуговування. Середня цінова політика, великі порції, приємна атмосфера.

егер де поїсти

Якщо Ви хочете скуштувати національних страв, то завітайте до Senator Haz Restaurant (3300 Егер, Dobó tér 11). Його можна знайти поряд з Егерським замком. Багате різноманіття угорських та європейських кулінарних шедеврів. Варто відмітити смачні страви та вино від місцевих виробників. Жива музика піднімає настрій і створює казкову атмосферу.

Zöld Pecsét Kávézó és Borbár (3300 Егер, Király u. 8) представляє собою відмінний паб. Великий вибір крафтового пива, привітний персонал, приємна музика. Гарне співвідношення ціни та якості послуг. Гарне місце для відпочинку після насиченого екскурсіями дня.

Ще один яскравий представник місцевої кухні – Macok Bistro es Bor Bar (3300 Егер, Tinódi Sebestyén tér 4/A). Стильний інтер’єр, багато цікавих страв з незвичайною подачею. До цього, заклад був відомий туристам як Imola. В меню представлено чудові м’ясні страви та більше 20 сортів вин.

Готелі в місті Егер

Майже всі готелі Егеру розташовані в центрі міста. Тому усі найцікавіші пам’ятки знаходяться в 10 хвилинах пішки. Ми зібрали для вас найпопулярніші місця, де можна з комфортом відпочити.

Villa Völgy – 4-зірковий готель за адресою Tulipánkert u. 5. Великий готель на 86 номерів. Надається безкоштовний сніданок «шведський стіл» із гарячими та холодними стравами та безкоштовний Wi-Fi. Підходить для відпочинку з дітьми: є дитячий майданчик та басейн, надаються безкоштовно дитячі ліжечка. На території є СПА-центр, декілька басейнів та барів, фітнес-центр. Номери коштують від 3000 грн за добу.

готелі егер

Senator-Ház – 3-зірковий готель за адресою Dobó Square 11. Невеликий готель розрахований на 14 номерів. Можна заселятися з тваринами. На території закладу є: сауна, ресторан (сніданок безкоштовний), масажний кабінет, автостоянка. Номери оснащені телебаченням, кондиціонером, міні-баром, феном. Поряд знаходяться багато цікавих пам’яток. Ціна номерів починається від 2100 грн.

Hotel Korona Eger – 4-х зірковий готель за адресою Tündérpart 5. Розрахований на 52 номера. Підходить для відпочинку з дітьми та домашніми тваринами. На території можна знайти: виноробню, спа-центр, сауну, критий басейн, ресторан та бар. За додаткову плату для дітей організовується дозвілля та нагляд. Вартість номерів – від 3000 грн.

Hotel Romantik – один з найпопулярніших готелів серед туристів. З-х зіркові апартаменти розташовані за адресою Csiky Sándor utca 26 і розраховані на 15 номерів. Ви можете скористатися послугами пральні та консьєржа. Дозволяється поселення с домашніми тваринами. На території готелю є: прокат авто, безкоштовний Wi-Fi, парк, тераса. На стійці реєстрації є сейф для цінних речей гостей. Вартість номерів стартує від 1600 грн.

Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів;

Замовте житло по лінку і booking.com поверне 10% на вашу платіжну карту;