Півострів Тіхань розташувався на північному узбережжі Балатону, найбільшого в Центральній Європі озера. Це місце назване місцевими жителями «перлиною Балатону». Відоме як тихий і спокійний озерний курорт всього в 140 км на північний захід від столиці Угорщини – Будапешта. Тут розташовано всього кілька населених пунктів, найбільший з яких носить назву острова – село Тіхань. Весь півострів є заповідною зоною.

Тіхань утворився в ході вулканічної діяльності – протягом декількох століть він був островом. Сьогодні Тіхань – півострів, що підноситься над рівнем озера на 200 м, вдається в озеро на 5 км і розділяє його на дві нерівні частини. Його площа – всього 12 кв. км. Найвужче місце Балатону на краю півострова: до протилежного берега всього 1,5 км.

Сама назва півострова і однойменного села, згідно з переказами, з’явилася завдяки княжні. Коли угорський король Андраш з дружиною Анастасією (дочкою Київського князя Ярослава Мудрого) прибули на півострів, захоплена гостя сплеснула руками і вигукнула: «Ах, яка Тіхань!». З тих пір назва не тільки збереглася, а й є найкращим визначенням укладу життя і пейзажу півострова.

загальна інформація про Тіхань

Вулканічна активність місцевості породила термальні мінеральні джерела, які, в свою чергу, створили більше сотні пагорбів з гейзерами. Найкрасивіший гейзер називається Aranyhaz (Золотий Будинок). Його схили вкриті мохом золотистого кольору. Також улюбленим місцем відвідування туристів є унікальний кам’яний конус, утворений завдяки силі древніх гейзерів.

У центрі півострова розташовані два озера – Кюльшё-то (Зовнішнє) і Бельшё-то (Внутрішнє). Їх береги вкриті очеретом, а глибина становить не більше 2-3 м. Озера без стокові, оточені конусами вимерлих гейзерів. Під впливом сонячного тепла вода озера швидко і рівномірно прогрівається. Тут мешкає безліч різноманітних птахів – лелек, чапель, диких гусей, качок та інших.

==Рекомендую також прочитати: Хайдусобосло – путівник по термальним купальням==

На початку червня півострів покривається ліловим пахучим килимом – починають цвісти великі лавандові поля. Зазвичай лаванда починає цвісти на початку червня.

Що подивитись

Візитною карткою Тіхані вважається Бенедиктинське абатство св. Аньйоша, засноване в 1055 році. Споруда підносяться над півостровом так, що її видно практично з будь-якої точки. Барокова церква абатства була споруджена в 1754 році над криптою, що залишилася від храму XI століття. У крипті собору знаходиться могила засновника абатства короля Андраша I, збережена в первозданному вигляді. Особливу цінність представляють різьблені вівтарі храму. Тут охочі можуть послухати концерт органної музики. Вхід на територію музею абатства платний:

  • для дорослих – 1 200 форинтів;
  • для студентів та пенсіонерів – 700 форинтів;
  • аудіогід – 500 форинтів.

Аббатство Тіхань

Час роботи: з 1 травня по 30 вересня – з 09:00 до 18:00; в інший час – музей закривається на годину або дві раніше; в неділю музей відкривається о 11:15 після меси (на неї потрапити можна безкоштовно).

Якщо відправитися по півострову в сторону селища Ервеньеш, можна відвідати старовинний водяний млин, а біля містечка Балатонудвар побачити приголомшливі могильні камені в формі серця, вирізані у вапняку.

Крім того, в Тіхані варто відвідати печери Овар, які були освоєні людиною ще в первісні часи (ймовірно в залізну епоху).

А на знаменитому пагорбі Ехо важко втриматися, щоб що-небудь не прокричати: відлуння в цьому місці досить чисто зможе повторити швидко сказане речення з 15 слів.

Відвідати варто і Музей ляльок. У ньому нараховується декількох сотень експонатів. Серед них – ляльки з порцеляни, зроблені ще в середині XIX століття. Вартість вхідного квитка:

  • дорослий – 600 форинтів;
  • дитячий і для пенсіонерів – 400 форинтів.

Також завітайте до Етнографічного музею Тіхані. Музей під відкритим небом розповідає про життя простого народу, що населяв півострів в минулі століття. Будинки побудовані так, як їх будували прості рибалки 100, 200 і 300 років тому. Усередині сільських будівель з точністю відтворено побут того часу. Вартість вхідного квитка:

  • дорослий – 300 форинтів;
  • дитячий – 150 форинтів.

музей Тіхані

Як добратись з Будапешту

Півострів Тіхань знаходиться приблизно в 140 кілометрах від Будапешта, в 60 кілометрах від найпопулярнішого містечка на Балатоні Шіофока, в 64 кілометрах від Кестхея і 70 кілометрах від Хевіза.

Дістатися до Тіхані з Будапешта можна на автобусі або поїзді, проте врахуйте, що прямих рейсів прямо до селища немає. Проміжним пунктом призначення є містечко Балатонфюред (Balatonfüred), що лежить в 10 кілометрах від Тіхані.

Якщо хочете їхати на автобусі чи на поїзді  – вам до Балатонфюред. Час в дорозі  -близько двох годин, ціна питання – 2 700 форинтів. З Балатонфюреда до Тіхані їздить автобус, час в дорозі – близько півгодини.

З інших містечок, що лежать на березі Балатону, дістатися до Тіхані можна аналогічним способом. Однак з південного берега озера потрапити на півострів Тіхань найпростіше на паромі або на кораблику.

Паромна переправа працює в селищі Сантод (Szántód) і розташовується прямо навпроти півострова. Актуальний розклад руху паромів дивіться на сайті. Вартість проїзду на паромі:

  • дорослий квиток – 700 форинтів;
  • доплата за велосипед – 300 форинтів;
  • проїзд на легковому автомобілі – 2 000 форинтів (за кожну людину +700 форинтів).

Врахуйте, що від самої пристані і до абатства дорога буде йти вгору і для дітей або літніх людей може виявитися важкою. У високий сезон від пристані ходить прогулянковий паровозик – вартість проїзду на ньому становить 400 форинтів для дорослих і 300 форинтів для дітей. Періодичність руху – кожні 30 хвилин з 10:00 до 17:00.

туристичний паравозик у Тіхані

Також з Шіофока до Тіханьского півострова можна дістатися на прогулянковому кораблі. Ціни уточнюйте на місці.

На своєму або взятому в прокат автомобілі з Будапешта до Тіханьского півострова можна дістатися за 1 годину 40 хвилин. Зверніть увагу, що маршрут проходить по платних шляхах. Також майте на увазі, що парковка в центрі Тіхані платна.

== Також рекомендую:Відпочинок в Угорщині – що подивитись, що спробувати, скільки коштує==

Де поїсти

  • Regi Idok Udvara Skanzen Es Etterem розташований за адресою Batthyany utca 3. Представляє страви європейської та угорської кухонь, підходить для вегетаріанців. Середня цінова політика, зручний для сімей та великих компаній, є стільці для годування маленьких дітей. Можна брати страви з собою та бронювати столики заздалегідь.
  • Baricska Csarda шукайте на вулиці Baricska dulo. Ресторан спеціалізується на центрально-європейській та угорській кухнях, для вегетаріанців є окреме меню. На території працює Wi-Fi та є парковка. Можна розрахуватися банківською карткою. Підходить для романтичної вечері та сімейних свят. Є місця на свіжому повітрі, з яких відкривається красивий пейзаж.
  • Pizza Pazza Zamardi можна знайти за координатами Bácskai utca beach. В меню представлені страви італійської, середземноморської кухонь. Є окреме меню для найменших відвідувачів. Доступні ціни, гарне обслуговування. Легендарна італійська піца готується у справжній печі.
  • Levendula Kézműves Fagylaltozó Tihany знаходиться за адресою Kossuth Lajosutca 31. Це один з кращих варіантів місця, де можна спробувати солоденького. Тут пропонується неймовірне лавандове морозиво, велике різноманіття сорбетів, смачна кава. З закладу відкривається гарний краєвид на озеро Балатон.

Де зупинитись

  • The Houses of History знаходиться за адресою Majorutca 61. Готель розташований на березі Бельше-то на території площею 30 га, в 5 хвилинах пішки від центру міста Тіхань. У 200-річній історичній будівлі готелю панує романтична атмосфера 19 століття. В готелі можливе розміщення з домашніми тваринами. До послуг гостей дитячий майданчик, дартс, більярд і настільний теніс. Автостоянка надається безкоштовно. Вартість номеру на двох за добу починається від 82 євро, включно зі сніданком.

де зупинитись у Тіхані

  • Adler Hotel & Wellness шукайте на вулиці Felsökopaszhegyiut 1. Готель розташований всього в 1 км від озера Балатон. До послуг гостей сучасний спа-центр і сонячна тераса з відкритим басейном. Спа-салон обладнаний інфрачервоними і традиційними саунами, а також гідромасажною ванною. У готелі можна безкоштовно взяти напрокат велосипед. Вартість двомісного номеру за добу стартує від 64 євро, включно зі сніданком.
  • Hotel Tihany Átrium можна знайти за координатами Kenderföld u. 19. Готель розташований в 50 метрах від берега озера Балатон і доглянутого пляжу, який відкритий з травня до середини вересня. Гості можуть безкоштовно скористатися парковкою поряд з готелем або на прилеглих вулицях. Ціна номеру на 2 особи за добу складає приблизно 83 євро зі сніданком.

житло у Тіхані

  • Csátó Vendégház знаходиться за координатами Petöfi Sándor. u. 6. Апартаменти розташовані в 6 романтичних сільських будинках в історичному селі Тіхань, всього в 15 хвилинах пішки від озера Балатон. В апартаментах, оформлених в заміському стилі, до ваших послуг затишна вітальня/ їдальня зона. У теплу погоду гості можуть відпочити на терасі в саду. Крім того, в розпорядженні гостей все необхідне для барбекю. Ціна апартаментів за добу починається від 67 євро.

==Рекомендую: Винні регіони Угорщини – міні-путівник==

Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів;

Замовте житло по лінку і booking.com поверне 10% на вашу платіжну карту;