Від правильно спакованого рюкзака залежить дуже багато: наскільки зручним він буде і навіть яким важким на відчуття. Скільки речей поміститься в нього і чи всі ці речі залишаться цілими. Чи не виявиться у вас зайвих речей, які тільки зайняли місце та чи зрештою всі вони не промокнуть. Вміння правильно складати рюкзак приходить з досвідом, але ми зібрали декілька вже перевірених порад аби вам у цьому допомогти:

1. Як правильно складати речі?

Перше правило — всі найлегші речі кладіть у самий низ. Це допоможе правильно розподілити вагу й у вас менше болітиме спина від довгих походів під час мандрівки. До того ж, зазвичай важкі речі це дрібниці, котрі можуть знадобитись у дорозі: косметичка, аптечка, зарядки тощо. Їх краще тримати зверху.

До найлегших речей можна віднести одяг, рушник, спальник або ковдру, якщо такі є. Всі можна компактно помістити на дно. Скрутіть кожну річ трубочкою та утрамбуйте якомога щільніше. Місця це займе значно менше, ніж якщо складати речі у стопку одна на одну.

2. Як правильно зібрати одяг?

Варто навчитись правильно підбирати одяг, який ви кладете у рюкзак. Очевидно, що це мають бути речі із тканини, котра не мнеться та добре виглядатиме після того, як її щільно утрамбують на дно рюкзака.

Обирайте не надто масивні речі, аби зекономити місце. Наприклад, замість двох масивних кофт із капюшоном, можна обрати одну таку, й один теплий тонкий гольф. Чи просто компактну кофту, котру можна одягнути під низ.

Весь одяг повинен пасувати один до одного. Це правило допоможе завжди одягатись різноманітно, взявши при цьому меншу кількість речей. Дві-три пари штанів чи шортів можна поєднати з сорочками, кофтами чи футболками в однаковому стилі й при цьому одягати у будь-якому порядку.

одяг рюкзак подорож

Дві пари взуття: дорожнє зручне і більш міський варіант. Вони повинні підходити до всього вибраного одягу, швидко сохнути та бути максимально зручними. Можна взяти також пляжні капці, які зручно перевзути у транспорті, ходити в них в готелі чи приймати душ в хостелах. Але ці капці можна замінити звичайними “бахілами”, які займають менше місце, використовуються одноразово і значно легші.

== Читайте також: 10 кроків, як спланувати самостійну подорож ==

3. Як економити місце у рюкзаку?

Прозорі та щільні пакети із застібкою — це не просто примха щодо упакування багажу, вигадана контролерами у більшості аеропортів. Це спосіб уникнути довгих перевірок на контролі, з легкістю знаходити потрібну дрібницю і звісно ж — економити місце. Адже всі гігієнічні засоби, ліки та інші мілкі предмети не треба розпихати по бокових кишенях — все це щільно поміститься у окремих пакетах, які зручно поставити зверху рюкзака, коли всі інші речі вже будуть спаковані.

Всі рідини, такі як шампунь, гель для душу, крем від засмаги тощо — слід перелити у менші ємкості по 50 – 100 мл. До 100 мл — це правило, якого важливо дотримуватись у випадку, якщо ви подорожуєте з ручною поклажею. Але не варто нехтувати таким способом провозити речі, адже він допомагає знизити вагу рюкзака, зекономити місце і при цьому взяти всі потрібні дрібниці. Складна зубна щітка, маленький тюбик зубної пасти, окремо здається, що нема різниці у розмірах, але разом — все це займе значно менше місця.

4. Що покласти в аптечку?

Звісно, аптечка кожного мандрівника може відрізнятись у залежності від особливостей організму та схильностей до хвороб: когось в дорозі діймають головні болі, у когось можуть виникнути проблеми зі шлунком, а хтось швидко застуджується. Але є список препаратів, які потрібно мати під рукою завжди:

1) Знеболювальне: підійде звичайний анальгін.

2) Від температури: парацетамол або подібні препарати.

3) Для роботи шлунку: активоване вугілля і Мезим, тут вже слід враховувати особливості свого шлунку та підбирати препарат в залежності від можливих проблем.

4) Алергія: антигістамінний препарат повинен бути із собою обов’язково, адже ніколи не знаєш на що у тебе алергія, поки вона не проявиться.

5) Антисептик.

6) Пластирі — завжди потрібні у великій кількості — одна або навіть дві пачки. Також бажано мати з собою еластичний бинт, особливо, якщо плануєте відпочинок за містом.

7) Від застуди: Колдрекс або подібні препарати, потрібно мати навіть влітку, адже застудитись можна навіть від вітру, холодної води чи кондиціонера.

При складанні аптечки варто використовувати те ж правило, що й до косметички — всього має бути в міру. По одній пластинці таблеток (вугілля може бути 2-3 пачки) та штук 10-15 пластирів, один бинт — цього має бути цілком достатньо.

рюкзак подорож

5. Взяти не можна залишити

Дуже важливо знати, де саме у назві заголовку поставити кому. Адже кожна забута важлива дрібничка — знижує рівень вашого комфорту в подорожі. У той же час кожна зайва дрібничка теж впливає на комфорт, адже вам її носити весь час на своїх плечах. Отже передивляємось речі ще раз, додаємо важливе та прибираємо зайве.

== Рекомендую прочитати: Помилки в подорожі, які можуть все зіпсувати ==

Що треба взяти:

1) Дощовик, а краще два, якщо немає якісного непромокаючого чохла для рюкзака.

2) Декілька запасних пакетів. Вони точно знадобляться: покласти вже поношене взуття, скласти брудний одяг, запакувати вже відкриті продукти після обіду, покласти сміття, коли поряд немає смітника. Також їх можна одягнути на взуття, коли на вулиці дощ, щоб його не довелось прати, а ноги точно не промокали.

3) Підстилка. Це може бути каримат, але якщо мало місця — можна взяти і спеціальний килимок для сидіння, який кріпиться у поясі. Зазвичай його використовують у туристичних походах, але завдяки йому у вас завжди буде місце для сидіння під час пікніку, що точно важливо для економного туриста.

4) Карта. Так, зараз всі карти є у електронному вигляді, але якщо телефон розрядиться — треба знати, як дістатись до свого хостелу. А зарядити телефон не завжди вдається по дорозі, наприклад, якщо ви приїхали у місто вночі. Такі карти зазвичай є у кожному аеропорті чи на великих вокзалах і надаються безкоштовно.

5) Посуд. Достатньо буде звичайної чайної ложки та невеличкої чашки із герметичною кришкою. Вони значно спростять приготування простих перекусів. Запарити вівсянку, приготувати чай, пластівці з молоком чи йогуртом тощо. Всі ці дрібниці знайомі тим, хто подорожує економно.

рюкзак що варто взяти з собою

Чого краще не брати:

1) Книжки. Ось це точно ті речі, як можуть поміститись на електронному пристрої. Навіть якщо ви більше любите читати в паперовому форматі, подумайте про те, скільки ваги ви додаєте своїй спині. А також про те, що книжки можуть легко пошкодитись в дорозі, наприклад — промокнути від дощу. До того ж, якщо ви збираєтесь читати в транспорті — частіш за все на вас чекатиме слабке освітлення.

2) Скляний посуд. Так, деякі компакті дрібнички, такі як чайна ложка, просто необхідні. А от брати із собою скляну чашку чи тарілку зовсім не практично.

3) Дорогі парфуми та косметичні засоби — все це може пошкодитись у дорозі, краще знайти для мандрівок більш бюджетні замінники.

4) Зонтик. Ми вже писали вище про дощовик — він і стане рятівником від поганої погоди. Водночас зонтик — менш практичний і більш важкий.

5) Косметичні засоби та інші предмети комфорту без яких можна обійтись. У подорожі потрібно бути мінімалістом та вчитись позбуватись зайвого, тож на тиждень-два можна забути про лосьйони і різноманітні манікюрні приладдя.

Чим більше ви будете мандрувати, тим швидше навчитесь компактно складати речі та обходитись лише найбільш необхідним набором. А це дуже корисне вміння для тих, хто не хоче залежати від речей!

==Рекомендую також: 10 речей, без яких не варто вирушати в подорож==

Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів;

Замовте житло по лінку і booking.com поверне 10% на вашу платіжну карту;