Штрбське Плесо – один із найкращих високогірних курортів Словаччини, який приваблює навіть найвибагливіших туристів. Унікальність його в тому, що тут надзвичайно чисте повітря, яке визнане лікувальним. Тому люди, які мають захворювання дихальних шляхів їдуть сюди на лікування, адже на території побудовано кілька санаторіїв.

Курорт можна сміливо назвати спортивним, адже крім катання на лижах тут можна зайнятися рафтингом, альпінізмом, катанням на сноуборді, санках, ковзанах, стрибками з трампліна. А ще можна здійснювати піші прогулянки, на власні очі побачити гірське озеро в Татрах з однойменною назвою Штрбське плесо. Впевнений, воно вас зачарує своєю красою!

штрбське

Цікавий курорт і тим, що до нього можна дістатися на дуже незвичайному транспорті, який має назву «зубачка». Це щось середнє між трамваєм і потягом. Складається він всього із двох вагончиків.

==Рекомендую прочитати: Путівник по Кошице – що подивитись, як добратись, куди піти ==

Фунікулер-трамвайчик рухається по спеціальній колії й «зубами» ніби чіпляється за рейки, що дозволяє долати круті гірські схили до 60 градусів. Цей вид транспорту використовується одночасно як пам’ятник залізничної техніки, туристичний атракціон і звичайний транспорт для пересування. Деякі туристі навіть спеціально їдуть сюди з метою покататися на зубчатій залізниці й таким чином оглянути місцеві краєвиди.

штрбське станція

Історія будівництва

Мандрівників цікавили ці місця ще з XVII столітті. Сам же курорт Штрбське Плесо був заснований графом Йозефом Сентівані в кінці XIX століття. Він поставив на березі озера невеликий зруб (хату), який був відкритий для туристів. На цьому місці невдовзі розрослося поселення. У зв’язку з великою популярністю гірського та оздоровчого туризму вже в 1896 році була побудована лінія Штрбське Плесо – Штрба. Фунікулер на Штрбське плесо в його теперішньому вигляді сконструювали у Швейцарії в 1969 році, а вже наступного року під час реконструкції Татранської залізниці він вийшов на лінію й перевозить пасажирів дотепер.

штрбське словаччина

Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів.

Як добратися до Штрбского плеса: маршрут і графік

Гірський трамвайчик починає свій маршрут від станції Штрба і курсує кожну годину до Штрбського плеса. Робить лише одну зупинку на станції Татранский Лесковець. Довжина відстані складає 5 км, а різниця між висотою 444 м. В дорозі вам доведеться провести близько 20 хвилин. Маршрут проходить через заповідник, піднімаючись вище в гори крутим схилом. Цей час пролетить для вас непомітно, адже за вікном відкриваються чудові краєвиди – передгір’я Високих Татр та долина внизу. На повороті є можливість відкрити вікно і сфотографувати потяг в русі.

штрбське фунікулер

Прибуває зубачка на станцію Штрбське Плесо, яка знаходиться на висоті 1350 м над рівнем моря. Уже з привокзальної площі видно вершини карпатських гір.

Ціна

Купити квиток можна в звичайній касі залізничного вокзалу на вокзалі або замовити через інтернет. Вартість в одну сторону складає від 1 євро. Розклад руху та ціни можна подивитися на офіційному сайті словацької залізниці.

У підсумку скажу, що покататися на такому нетрадиційному транспорті уже неабияка пригода!

==Читайте також: Відпочинок у Словаччині – що подивитись, що спробувати, цікаві факти ==