Трогір — одне з найцікавіших міст в усій Хорватії. Воно було засноване ще у третьому столітті, грецькими колоністами, і має багату історію, а також добре збережену архітектуру. Центр Трогіра, з його мурами та вежами, занесено до списку ЮНЕСКО. Знаходиться місто на березі Каштеланської затоки в Адріатичному морі, між материком та островом, та з’єднаний кам’яним мостом. Що ж цікавого ще приховує це місто, як до нього дістатись і спланувати чудову відпустку — читайте у моїй добірці.

Як дістатись у Трогір з України

Місто Трогір знаходиться між великими містами Шибеник і Спліт. Власне, навіть ближче до сплітського аеропорту, ніж сам Спліт, тож переліт до нього буде найкращим варіантом. Долетіти у Спліт можна, зробивши пересадку в якомусь європейському місті (наприклад, в Берліні), щоб заощадити на дорозі.

Як же дістатись від аеропорту? Можна проїхатись одним із чисельних автобусів за декілька євро, а можна взагалі дійти пішки — дорога займе у вас близько години.

трогір що цікавого

Чому варто відвідати Трогір

Ви побуваєте одночасно і на материковій частині Хорватії, і на острові. Далі в його сторону є кемпінги для мандрівників з наметами, різні водні розваги, готелі, бари.

Щоб оглянути усі визначні пам’ятки — вистачить одного дня, адже вони розташовані на єдиній площі Trg Ivana Pavla II.

Кафедральний собор святого Лаврентія, міська ратуша, Церква святого Себастіана та Костел святого Іоанна Хрестителя. Безліч інших храмів, церков, веж та старовинних споруд — утворили чарівний історичний центр міста. Так, щоб їх побачити — вистачить одного дня. Але скоріш за все — вам захочеться затриматись тут довше, щоб встигнути насолодитись атмосферою.

Трохи далі від центру знаходиться Фортеця Камерленґо — яка варта уваги не менше, ніж інші історичні споруди міста. З іншої сторони є великий парк, а з причалів ходить водний транспорт до багатьох островів поряд.

Взагалі, розташування міста ідеальне, щоб зупинитись у ньому під час відпусти. А вже на місці планувати одноденні мандрівки у різні напрямки: на острови, у Шибеник чи Спліт.

Хорватія Трогір

Які заклади варто відвідати в місті Трогір

1. Restaurant & Bar Calebotta за адресою Gradska Ulica 23. Європейський ресторан з вишуканим дизайном, якісним обслуговуванням та великим меню. Є риба та морепродукти на грилі.

2. Konoba Pizzeria Arma за адресою Setaliste Stjepana Radica 51. Недорогий заклад з відкритим простором та видом на море. Велике меню, готують зі свіжих місцевих продуктів. Заклад знаходиться далі від центру, на острові, але ідеально підходить для обіду під час пляжного відпочинку.

3. Restaurant Bocel за адресою Put Brodograditelja 16 — знаходиться найближче до центру та має гарні відгуки. Є столики з видом на море чи в середині атмосферного закладу. Подають місцеве вино, коктейлі, морепродукти та рибу.

Трогір ресторан

Де зупинитись під час відпустки

Житло для двох:

1. Lana Apartments, Ulica Hrvatskih žrtava 276. Найкращий варіант у співвідношенні ціна/якість. За 35 євро поселитесь у готелі з 4 зірками. Не просто в кімнаті, а в окремих апартаментах з кухнею, ванною, усіма зручностями. Житло прямо на узбережжі, має балкон з видом на море.

2. Apartmani Kate, Antuna Mihanovića 14 Mastrinka. Апартаменти з трьома зірками, також з видом на море. Коштують 33 євро за ніч, є патіо, барбекю, кухня та всі потрібні зручності укомплектованої квартири.

Для великої групи осіб:

3. Apartman Elena, Kneza Trpimira 299. Просторий будинок з двома кімнатами, вміщає 5 людей, а обійдеться для всіх 45 євро за ніч. Менш ніж 10 євро з людини, і у вас є житло з видом на море, терасою, власною кухнею та блискучими відгуками гостей.

Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів;

Замовте житло по лінку і booking.com поверне 10% на вашу платіжну карту;

Для мандрівників з дітьми:

4. Apartment Goreta, Hrvatskih Žrtava 28. Всього за 40 євро отримаєте апартаменти для двох дорослих та двох дітей. Житло просторе, з власною кухнею та балконом. І неподалік від центру, що зручно, коли гуляєш з дітьми.

Та з домашніми улюбленцями:

5. Apartments & Room Dijana, Put Dragulina 3. Нове житло прямісінько в центрі — вміщає 4 людини. За двох мандрівників з домашнім улюбленцем — віддасте 50 євро. Але отримаєте ідеальне розташування, балкон з видом на місто, гарні рекомендації гостей, безкоштовну стоянку. У просторих апартаментах є також кухня, вітальня та всі потрібні зручності.

Про те, як спланувати відпустку в інших містах Хорватії — читайте на сайті.