Країна, у якій ви зможете побачити залишки величі Римської імперії. Де знімали один із найпопулярніших серіалів усіх часів — “Game of Thrones”. Значна її частина — це узбережжя Адріатичного моря. Це неймовірно чисті пляжі та прозора вода. Середземноморська кухня та молоде місцеве вино. Хорватія — ідеальна країна для літньої мандрівки до моря. А восени — до безлічі природних заповідників та гігантських національних парків. Чого варті лише Плітвіцькі озера! Зі своїми печерами, водоспадами, озерами й альпійськими лісами.

Можна довго перераховувати, чим прекрасна Хорватія, але краще розповім, як спланувати подорож до цієї країни:

Як дістатись у Хорватію з України?

Цей розділ буде оновлено після перемоги України у війні.

Складання дешевого маршруту у Хорватію з України — це, мабуть єдина складність, яка може виникнути під час самостійного планування подорожі. Адже дешевих перельотів з України просто немає, особливо під час пляжного сезону. Але все ж розгляньмо найбільш вигідні варіанти:

Прямі перельоти з Києва

Тут різниці практично немає: усі прямі перельоти з Києва коштують майже однаково. У Загреб, Дубровник та Спліт — ціни на квитки починаються від 190 євро. А у Задар і Пулу приблизно 280 євро. Це стосується не лише перельотів під час пляжного сезону, а й ціни протягом усього року. Тому я раджу зробити одну пересадку, але значно заощадити на перельотах.

хорватія як їхати

== Рекомендую: Чому варто самостійно подорожувати в Хорватію?==

Звідки дешево дістатись у Хорватію?

До Хорватії через Польщу

Польща, а насамперед Варшава. Перший варіант у списку. Адже до неї можна дешево та зручно дістатись із багатьох українських міст. Як літаками, так і наземним транспортом. Квитки з Варшави у Загреб чи Пулу обійдуться вам близько 100 євро у високий сезон. У Спліт чи Дубровник вже трохи дорожче, близько 130 євро.

Хорватія через Німеччину

Вас може здивувати таке прокладання маршруту, адже це зовсім не по дорозі. Але заради економії включити у свою мандрівку, наприклад, Берлін — не погана ідея.

З німецької столиці цілком реально дістатись у Спліт за 70 євро за коло у високий сезон. Так само, можна спробувати знайти квитки з Берліна в Пулу чи Задар. Вони обійдуться від 30 до, максимум, 60 євро.

Такий маршрут залежить лише від везіння та завчасного планування. Адже у Німеччину, а особливо в Берлін — літає одразу декілька лоукостів, часто трапляються акції, знижки, низькі ціни. Тож є всі шанси зекономити на перельотах, натомість відвідавши ще одне надзвичайно цікаве європейське місто.

хорватія як дістатись

Якщо вирішили добиратись на авто, то цій темі присвятив окрему замітку.

Як і де обрати житло у Хорватії

Перше, що варто зауважити — житло потрібно бронювати заздалегідь. Особливо це стосується літнього відпочинку неподалік від пляжів. Чим раніше ви забронюєте житло, тим більше заощадите. Розпочинаючи пошук вже у середині весни — ви будете обирати із того, що залишилось, а це вплине і на ціни, і на розташування. Що ж до цін на житло та запропонованих варіантів — все залежить від того, плануєте ви подорожувати самі, парою чи великою компанією. А також — чи їдуть з вами маленькі діти.

хорватія де жити

А якщо в цілому — ціни у великих містах на житло не надто відрізняються між собою. Та залежать від тих же показників, що й всюди: кількість спальних місць, приватність, зручність, віддаленість від центру тощо.

==Читайте також: Спліт: пам’ятки, пляжі, розваги, де поїсти, де зупинитись==

Житло у Хорватії для компанії

До прикладу, якщо вас їде від 4 до 6 людей, то буде дуже вигідно винайняти окрему квартиру. Заплативши по 10-15 євро з особи — можна знайти окреме житло із прекрасним пейзажем за вікном, усіма можливими зручностями і вдалим розташуванням.

Інший варіант — хостели. Правда, вони є тільки у містах і ціни на них також стартують від 10 євро, так що раджу відкинути таку ідею, та сміливо бронювати квартиру. Ви матимете власну кухню, а значить заощадите кошти на походах у заклади. Та і власна ванна кімната, відсутність чужих людей і ще безліч переваг.

хорватія житло

Раджу шукати квартири на сайті Airbnb, там ви оберете і потрібну цінову категорію, і зручне розташування та зможете детально ознайомитись з інформацією — скільки і за що саме потрібно заплатити.

Житло у Хорватії для пари

Якщо ж ви їдете на романтичний відпочинок удвох, то найвигіднішими варіантами будуть окремі квартири, або ж номери в готелях. Для пошуку скористайтесь сервісами Airbnb та Booking.

хорватія літо

Окрему квартиру на дві особи можна зняти від 25-30 євро за добу. Також, можливо винайняти лише окрему кімнату у будинку. В такому випадку трохи заощадите і заплатите в середньому від 10 євро з людини за ніч.

Тут раджу не відкидати варіант готелю, адже за тих же 20-30 євро з людини можна орендувати чудовий двомісний номер з усіма необхідними зручностями.

==Читайте також: Хорватія: 12 фактів про країну==

Особливості оренди житла для одного або з дітьми

Якщо ви подорожуєте наодинці — слід врахувати особливості стосовно вартості житла різного типу. Наприклад, винаймати окрему квартиру буде точно не вигідно. Раджу вибирати серед хостелів, недорогих готелів чи оренди кімнати у квартирі в місцевих жителів. В такому разі є всі шанси заплатити не більше 15 євро за добу.

Тим, хто подорожує з дітьми — хвилюватись не варто. Є безліч апартаментів, у яких дитину з вами поселять без додаткової оплати. Достатньо лише перевірити, чи підходять вам запропоновані умови в даному житлі, та чи є там окреме спальне місце.

Коли їхати в Хорватію?

Найкращі пори року для мандрівки у цю країну — літо та осінь. Влітку раджу їхати ближче до узбережжя та насолодитись пляжним відпочинком. Враховуйте, що на початку червня, море в Північній Ховатії може бути холодніше ніж вам хочеться.

Для осінньої подорожі добре підходить місцевість по усій території країни, а не лише біля моря. Особливо гарно будуть виглядати природні заповідники та національні парки. Скелясті схили, водоспади та озера — в цей час будуть прикрашені вогняними фарбами осінніх дерев. А житло восени знайти буде значно простіше, та й ціни помітно знизяться із закінченням пляжного сезону.

хорватія відпочинок

Якщо ж ви хочете дізнатись детальну інформацію про окремі регіони країни та їх особливості, оренду житла, цікаві місця — дивіться розділ Хорватія на нашій сторінці.