Угорщина не має виходу до моря. Однак природа компенсувала їй цей недолік, і наділила термальними водами – теплими, солоними і цілющими. Дебрецен — одне з головних міст на мапі термальних вод Угорщини. І цікаві в ньому не тільки термальні води.

Загальна інформація про Дебрецен

У Дебрецені мешкає 207 тисяч осіб. Це робить його другим за кількістю населення містом Угорщини. Офіційно Дебрецен є адміністративним центром провінції Гайду-Бігар, та дехто називає його другою столицею, і небезпідставно – саме тут у 1849 р. була проголошена декларація про незалежність угорської держави, і сюди переїхав наприкінці Другої світової війни весь її уряд.

що подивитись у дебрецені

Лінгвісти стверджують, що назва «Дебрецен» слов’янська і походить чи то від слова «доброчин», чи то від «добре зліем» (добрий ґрунт). Перша згадка про місто датується XIII століттям. На початку XX століття тут знайшли термальні джерела. А Дебрецен XXI століття – великий транспортний, курортний і економічний центр. Тут є лікувальні термальні купальні, аквапарк, міжнародний аеропорт, комфортабельні готелі та жваві торгівельні центри.

Де знаходиться Дебрецен

Дебрецен розташований за 220 км. на схід від Будапешта і за 150 км. на південний-захід від Ужгорода. Таким чином, українцям сюди їхати навіть ближче, ніж жителям угорської столиці. Розвиткові Дебрецена сприяє близькість українського та румунського кордонів – 120 км до одного і лише 30 км до другого.

Що подивитись у Дебрецені

Головний пункт призначення для тих, хто їде в Дебрецен на термальні води – парк Великий Ліс (Nagyerdei park). Завдяки цілющим джерелам та недоторканому лісовому ландшафту цей парк став першою природоохоронною територією в Угорщині. У Великому Лісі працює сучасний термальний комплекс «Aquaticum» з готелем, аквапарком, пляжною зоною, сауною і велнес-центром. Місцева термальна вода має температуру до +63°C і насичена бромом, йодом, натрієм та магнієм. Її рекомендують передусім для лікування суглобів та опорно-рухового апарату, а також нервової системи і дихальних шляхів. Ну й просто для того, щоб відпочити. Дебрецен не дарма прозвали «угорським Середземномор’ям»: термальні води тут – гідна альтернатива далеким берегам. Станом на початок 2019, за дві години аквапарківських розваг слід викласти 2550 форинтів (250 грн), а провести цілий день у аквапарку і термальних басейнах коштує 3 200 форинтів (320 грн).

акватікум дебрецен

Неподалік від термальних купалень є місце, цікаве й видатне з погляду історії – Велика Протестантська Церква (Kossuth tér 1, Дебрецен), найбільший у країні кальвіністський собор. Це з його кафедри Лайош Кошут оголосив про незалежність Угорщини. Церква побудована у стилі класицизму, а всередині може розміститися до 3 тис. людей. Прикрас мінімум, що типово для протестантських храмів: стіни білі, лавиці і вівтар дерев’яні.

дебрецен що подивитись

Безпосередньо до Великої Церкви прилягає Дебреценський університет, який входить у топ-5 університетів Угорщини. Будівля університету з симетричним садово-парковим ансамблем виглядає доволі імпозантно і дуже фотогенічна.

Якщо ви цікавитесь мистецтвом, неодмінно зайдіть у музей Дері (Déri tér, 1, Дебрецен). Яскраву помаранчево-жовту будівлю у центрі міста важко не помітити. Поруч з етнографічними експонатами тут зібрані полотна Міхая Мункачі, єгипетські саркофаги, витвори античного та східного мистецтва. Плата за вхід становить 2000 форинтів (200 грн).

зоопарк дебрецен

Подорожуючи з дітьми, відвідайте зоопарк (Ady Endre u. 1, Дебрецен). Він програє зоопаркам Ніредьхази і Будапешта, але не так часто ми ходимо в такі місця, щоб відмовитись від візиту. Коштує 1800 форинтів (180 грн) для дорослого, 1400 форинтів (140 грн) для дітей 3-14 років, 1400 форинтів (140 грн) для студентів та пенсіонерів. Також є сімейні комбінації квитків від 3100 до 6200 форинтів (від 310 до 620 грн).

Де відпочити в Дебрецені – ресторани, бари, кафе

Щоб пообідати в ресторані, який вибирають місцеві, сходіть в Csokonai Restaurant (Kossuth út. 21, Дебрецен). Ціни Вас приємно здивують.

дебрецен ресторани

В ресторані Calico Jack Pub (Bem tér 15, Дебрецен), вас вразить розмір порцій. Йдіть великою компанією та замовляйте 1 порцію на двох.

Посидіти на вулиці, в самому центрі біля фонтану, випити кави та поспостерігати за перехожим раджу в кав”ярні Volt egyszer (Piac út. 16, Дебрецен).

Де зупинитись на ніч – готелі Дебрецену

Не дивлячись на те, що Дебрецен це студентське, молодіжне місто, тут майже нема хостелів, а ті що є досить понурі і не мають своєї душі. Тому, для бюджетного туриста, найкращим варіантом буде зупинитись у пансіоні чи апартаментах.

Серед автентичних і недорогих місць, можу рекомендувати Art Magánszálláshely (Szepességi utca 3/3, Дебрецен) або Tamas Lovastanya (Mókus u. 2-14, Дебрецен). Останній знаходиться в 5-ти кілометрах від центру, але має гарну територію, конюшню і стадо баранів. Двомісне поселення обійдеться Вам у 30-33 євро.

готелі дебрецен

Якщо орієнтуватись на центр міста або на трансфер до аеропорту, оберіть Play Pub Étterem és Panzió (Szent Anna utca 14, Дебрецен). Якщо замовляти через booking.com, то номер буде коштувати 50 євро на двох, але якщо звернетесь до господаря, то отримаєте знижку мінімум 10%, плюс цікаві розповіді від людини, що 20 років керувала готелями в Європі і повернулася на відпочинок додому. А при потребі, він прийде в 4 ранку, щоб приготувати Вам сніданок і відвезти в аеропорт та ще безкоштовно догляне за Вашим авто.

Вибагливим туристам, яким треба бути близько до аквапарку, варто обрати Aquaticum Debrecen Thermal and Wellness Hotel (Nagyerdei park 1, Дебрецен) або Hotel Divinus (Nagyerdei körút 1, Дебрецен). Коштують вони біля 120-140 євро за ніч на двох, але все дуже гарно і відповідає своєму рівню в 4 і 5 зірок.

дебрецен

Вигадливий фасад готелю Золотий бик теж ні з чим не переплутаєш. Його в 1915 році побудував Альфред Хаджос, перший угорський олімпійський чемпіон з плавання. Золотий бик – найстаріший готель Дебрецена, і він усе ще приймає гостей, але зараз є радше архітектурною візитівкою міста. Особисто я, не раджу зупинятись в ньому, оскільки він трошки “втомився”.

Шопінг в Дебрецені

Хоч угорці і кажуть, що у них зависокі ціни і поганий асортимент, але для звичайного українця, поїздка в Угорщину завжди містить елементи шопінгу.

шопінг дебрецен

Зверніть увагу на наступні торгові центри:
Debrecen Fórum (Csapó út. 30)
Debrecen Plaza (Péterfia út. 18)
Malompark (Füredi út. 27)

Якщо маєте вільні вихідні, то Дебрецен, однозначно, те місто, яке вартує відвідин.

Громадський транспорт у Дебрецені

Дебрецен легко обійти пішки. Проте у місті є розгалужена мережа громадського транспорту, яка включає 5 тролейбусних маршрутів, 51 автобусний і 2 трамвайні. Для всіх видів транспорту дійсні однакові білети і проїзні абонементи. Вартість одноразового квитка, придбаного заздалегідь, становить 320 форинтів (31 грн.), а купленого у водія – 400 форинтів (39 грн.) Проїзний на один день можна купити за 1200 форинтів (119 грн.), на тиждень – за 3 200 (317 грн.) Популярним у туристів є трамвай №1, який проходить повз більшість визначних пам’яток.

дебрецен громадський транспорт

Як добратись у Дебрецен з України

Перший спосіб доїхати до Дебрецена – поїзд Чоп-Захонь. Квиток на нього коштує близько 90 грн. У Захоні потрібно буде пересісти на потяг до самого Дебрецена, ціна якого 2200-2600 форинтів (220-260 грн).

Також дістатись у Дебрецен можна, сівши на автобус з Ужгорода чи Берегова до Ніредьгази. За білет доведеться віддати від 90 до 110 гривень та вже в Ніредьгазі чекати на потяг до Дебрецена, який обійдеться в 930 форинтів (93 грн).

Для групи можна замовити приватний трансфер з Ужгорода мікроавтобусом – таке задоволення потягне від 50 до 90 євро.

Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів