З першого погляду — планування самостійної подорожі у Хорватію може здатись складним завданням. Знайти транспортні сполучення, правильно розрахувати бюджет, врахувати всі нюанси. Простіше купити гарячу путівку на двох та без зайвих турбот полетіти на відпочинок.

Хорватія — це не лише чисті пляжі і дешеві морепродукти. Її краса, історичний спадок, багатогранність — просто не дозволяють обмежувати себе лише форматом “курорту”.

Є безліч причин спланувати самостійно подорож у цю країну, і ось найважливіші:

Самостійний відпочинок обійдеться дешевше

Путівки, навіть найпростіші, коштують значно дорожче, ніж аналогічні курортні пропозиції у Єгипті чи Туреччині. Це зумовлено, в першу чергу, дорогими квитками на перельоти, екскурсіями що входять у вартість. А також вибором житла лише серед готелів. Якщо ж орендувати квартиру у місцевих жителів, а квитки шукати із пересадками, то за ту ж ціну путівки на двох — можна відпочивати вдвічі довше!

Щоб побачити більше — не можна сидіти на місці

Плітвіцькі озера і Плітвіцькі водоспади. Амфітеатр в Пулі та морський орган в Задарі. Дивовижні острови, національні парки, старовинні міста. А також величезна кількість унікальних пляжів! Хорватія цілком і повністю складається з цікавих місць, які варто неодмінно відвідати під час подорожі. Жодна туристична фірма не пропонує такий маршрут, в який входили б всі перлини Хорватії. Аби дослідити цю країну і закохатись у неї назавжди — недостатньо буде провести тиждень на одному узбережжі.

хорватія відпочинок

Із орендою авто відкривається купа можливостей

Як вже казав — цікаві місця розташовані по всіх куточках Хорватії. А значить потрібно буде багато їздити в середині країни. Найзручніший варіант для такої подорожі — це оренда авто. Особливо, якщо ви їдете компанією з 3-4 людей — виходить не надто затратно, а натомість вам відкривається купа можливостей.

Перша і найголовніша — намети. Ви можете заощадити, якщо декілька разів на маршруті заночуєте у кемпінгах. Та економія — це лише приємний бонус. Справжня винагорода — це хоча б один вечір у наметах, поряд з багаттям, з видом на зоряне небо та море. А за потреби — завжди можна зупинитись і в хостелі чи квартирі.

Зазначу, що розкладання наметів у непризначених місцях – забороненно!

подорож у хорватію

Ще один приємний бонус — вам не треба носити важкий рюкзак. Для довгої подорожі потрібно чимало речей і, особливо влітку, носити їх на собі не надто комфортно. При довгих прогулянках по обраних місцях, ви залишаєте усі зайві речі в авто і берете з собою тільки необхідний мінімум. Так кожна прогулянка стане значно приємнішою.

==Рекомендую прочитати також: Відпочинок у Словаччині – що подивитись, що спробувати, цікаві факти ==

Ви не обмежуєте себе часом

Усі туристичні путівки мають певний стандартний термін. Це 5 днів, 7 днів, 10 чи максимум 14 (але дуже рідко). І з кількістю днів — значно зростає ціна відпочинку. При самостійному плануванні ви самі вирішуєте, де і скільки провести часу.

Така можливість дозволяє одночасно позасмагати на кращих пляжах, дослідити місцеву кухню в різних куточках країни, побачити визначні споруди, природні дива та сучасних ритм міст. Ви дізнаєтесь, як насправді живеться у Хорватії, далеко за межами курортів.

хорватія час для відпочинку

Наявність часу та періодична зміна локації відкривають вам ще одну можливість — влаштувати власне гастрономічне дослідження. В одному місці можна спробувати знаменитий Пажський сир — на овечому молоці з додаванням оливкової олії місцевого виробництва. В іншому — чорне різотто та місцеві солодощі. І звісно ж — не обійтись без екскурсій до виноградників та дегустації хорватського вина. А поєднавши його зі свіжими морепродуктами — можна згадати, що Хорватія не так вже й далеко від Італії, з якою в цієї країни багато спільного.

Самостійна подорож — безпечна

Хорватія входить у список країн із найнижчим рівнем злочинності. Це дуже безпечна країна і вам не треба буде турбуватись про те, що ви надто пізно повертаєтесь додому, зупиняєтесь на ночівлю в наметі тощо. Також, цей показник є важливим пунктом для тих, хто планує самостійну подорож з дітьми, або ж самостійну мандрівку.

Можна комбінувати квитки

Уже писав про те, що комбінуючи квитки на перельоти — можна чимало заощадити на дорозі. Але тут є ще один плюс — довша та більш цікава поїздка. Поєднавши корисне з приємним, ви можете включити у свою власну програму ще одну країну. Відправитись у неї по дорозі в Хорватію, повертаючись з України чи навіть втиснути міні мандрівку в середині маршруту, опинившись у потрібному місті.

хорватія власний маршрут

Наприклад, із різних міст Хорватії є багато вигідних перельотів до Німеччини. Віддавши до 50 євро за квитки у два боки, ви можете відвідати Берлін, Кельн, Франкфурт, Нюрнберг. За таку ж ціну можна знайти квитки в Брюссель та включити у маршрут Бельгію. Крім того, влітку з Хорватії є вибір дешевих квитків у деякі міста Франції. Правильно їх поєднавши, ви можете влаштувати собі справді казковий відпочинок.

==Читайте також: Хорватія: 12 фактів про країну==