Звів разом інформацію про сированрні Закарпаття. Користуйте, коли будете планувати відпочинок.

Інфографіка

Як завжди, інфографіку краще відкривати в pdf, оскільки лінки клікабельні.

 

сири закарпаття

Сироварні Закарпаття

Почну з нової сироварні, яку забув включити в інфографіку. Це сироварня Розенталь в с. Кваси, Рахівського району. Ще не куштував їхні продукти, але знаючи власника і його пивоварню, яку рахую найсмачнішою в Україні, здогадуюсь, що сири будуть теж на висоті. Координати: 48.152901, 24.281145

Наступною пропоную Селиську сироварню, хоча не думаю, що хтось не знає про неї. Це перша реміснича сироварня України, яка діє з 1994 року. Виготовляють чудові “швейцарські” напівтверді та тверді сири і популяризують вівчарство та бринзу. Продукція доступна в багатьох супермаркетах. Координати: 48.196492, 23.447439 

Найбільш цікаво з точки зору маркетингу та обслуговування туристів, працює сироварня Бараново. Вони поєднали еко-ферму, локальні молочні продукти та ресторан з смачною кухнею. Продукція, також, доступна в супермаркетах. Координати: 48.220032, 23.344406 

 

Особисто мені, здається, що ферма Зелений гай, є однією з найбільш душевних у Закарпатті. Орест дель Соль з дружиною утримують кіз, свиней, корів та двох неймовірних псів. І звісно, виготовляють сири та дуже смачні м’ясні вироби. Координати даю приблизно, оскільки не зафіксував їх, коли був там: 48.210970, 23.439983. Перед візитом, пишіть їм у facebook.

Відносно нове виробництво, яке відкрили в Перечині – Перечинська мануфактура. Починали з класичних видів сиру, а зараз, багато експериментують та шукають нові смаки. Координати: 48.740881, 22.488280 

Монастирська сироварня в Ракошині – виробництво, яке функціонує вже багато років, але про нього мало говорять, оскільки інформація та продукція, майже не виходить за стіни монастиря. Останнім часом, почав зустрічати їхню продукцію в супермаркетах Мукачева. Можливо, найближчим часом, з’явиться і сайт з контактами. Координати: 48.469530, 22.610252 

В одному з найбільших туркомплексів Перечинського району, який зветься Турянський двір, теж почали виготовляти сири. Особисто не куштував. Координати: 48.686012, 22.810982 

Мукачівський ресторанний комплекс з власним виробництвом пива та сирів – Порядний Ґазда. Координати: 48.431001, 22.690330

Закарпатське руно – виробник про якого тільки читав на окремих сайтах, але ніколи не був особисто. До того ж, в них нема свого сайту та сторінки в фейсбук. Координати: 48.753062, 23.088554 

Сироварня Біласовиці, вірогідно, найвища сироварня Закарпаття, хоч це і не впливає на процес 😉 Виготовляють коров’ячі та овечі сири. Будете заїжджати з львівського боку, зупиніться і продегустуйте. Вони розташовані, майже, на кордоні областей. Координати:  48.835709, 23.067191

Буйволині ферми і сироварні

Найгарніша на сьогодні буйволяча ферма, знаходиться в с. Олешник і має назву Карпатський буйвіл. Відповідно, роблять сири та іншу продукцію з буйволиного молока. Особисто рекомендую до відвідання. Координати: 48.178381, 22.993713

буйволині ферми закарпаття

Буйволи Мішеля Якобі, відомого ентузіаста відновлення карпатських буйволів, з якого і почався цей рух. Перед візитом, краще контактувати, щоб дізнатись куди їхати. На даний момент розташовані в Долині нарцисів. Координати: 48.182520, 23.359243

Ще одна буйволина ферма розташована в с.Горінчово і має назву Райський куточок. Періодично чую інформацію, що вона зачинилась і буйволів продали, а потім спростування, що все в порядку, тому контактуйте перед візитом. Координати: 48.278039, 23.441792