Почав писати в фейсбук про торти Закарпаття і виявилось, що є купа невідомих широкому загалу десертів, які присвячені закарпатським містам. Думаю, жодна область України не має стільки фірмових тортів. Давайте пройдемся по містам Закарпаття і подивимось.

Торт Ужанська долина

Гарна назва. Значно приємніша ніж міг би бути Торт Великий Березний. Автор – Galyna Repariuk. Торт майже готовий, розробляють упаковку і чекають слушного моменту для презентації. Скуштувати можна в Gallia/sweet shop у Великому Березному та Перечині.

фірмові торти закарпаття

Тістечка Перечина

На роль офіційного торту претендує добош за рецептом кондитера Шнайдгена. Це кондитер, який працював в Ужгороді до окупації, а після перейшов на роботу до Перечина. Повернула їх до життя Галя Репарюк. Крім добоша є ще рийтеші, криймеші, гобоші, і всякі страшні угорські назви. Скуштувати можна в Gallia/sweet shop.
фірмовий торт перечина

Торт Мукачево

Давно мрію про нього, оскільки сам з Мукачева. Виявилось, що рецепт розробили ще два роки тому, а зараз очікують на закінчення реєстрації авторських прав. Дуже гарне рішення, якщо подивитись на невдалий ужгородський досвід. Пообіцяли дегустацію, тому сподіваюсь написати більше про нього і вірю, що гарно доповнить торти Закарпаття.
== Читайте більше про небанальний відпочинок в Закарпатті ==

Торти Сваляви

В Сваляві є торт Свалява і торт Дари Свалявщини. Так пишуть читачі.
Не знаю деталей, чи їх два чи один, наскільки різні рецепти.
Сваляву продають в art_cafe_zerkalo, але чув що з наявністю не так просто.
Якщо знаєте де продають Дари Свалявщини, пишіть.
торт свалява

Торт Хуст

Влітку 2020 року з‘явився торт Хуст. Цього року я не був у Хусті, тому ще не куштував. Пишуть, що містить свіжі вершки та масло, два види шоколаду, згущене молоко та фундук. Виглядає елегантно. Виробник: Maletta Dessertia
торт хуст малетта

Торт Берегова

В 2014 в місті затвердили свій офіційний торт. Назвали на честь оперної зірки Шарі Федак, яка народилась в Берегові. Кажуть, що саме вона вигадала рецепт цього торта, хоча розумію, що він зустрічався в багатьох книгах з кондитерськими рецептами. Крім варених каштанів, які до нього входять, є ще одна неймовірна фішка – відкритий рецепт. Люба кав”ярня міста може відтворити його і популяризувати місто Берегово.
Дивлячись на те, що всі замітки про нього з 2014 і нема фото в мережі, здогадуюсь, що вони цього не роблять. Нажаль.

Торт Іршава

На днях, з‘явився в продажі в моєму місті, тому скуштував. Перше враження було негативне. Він виявився сильно замороженим. Потім трохи постояв в холодильнику і став значно кращим. Досить смачно. Багато горіхів. Теж без борошна. На упаковці гарніше ніж вживу. Виробник: Starosta
торт іршава

Торт Ужгород та Ужгород Nostalgia

Ужгородські торти самі відомі широкому загалу. Це мусс з вершків і згущеного молока з фундуком, і корж з безе, без борошна. Мої діти фанати цього торта.
Але в Ужгороді все складно. Є два торти. І є конфлікт. Було багато крику, що я не правильно їх називаю, тому сподіваюсь, що виправився. Це торт Ужгород і торт Ужгород Nostalgia. Один виробляє Shtefanyo V&V, а другий Asa Sweets.
торт ужгород nostalgia
Берегівське рішення з відкритим рецептом та мукачівське з реєстрацією права власності, подобається мені набагато більше. Сподіваюсь, що ужгородці знайдуть спільну мову.

Торт Севлюш

Це родзинка Виноградова. Бачив його тільки у відео. Наскільки зрозумів, це коржі з білків та бісквіту, вершковий крем, смажені горіхи. Продають в супермаркеті Гранд у Виноградові. Я не куштував і інформації в мережі не багато. Скуштую, напишу.

Торт Теребля

В процесі написання з’ясувалось, що існує свій торт і в Тячівському районі. Це торт Теребля, але не можу знайти жодної інформації. Доберусь до нього, і дам знати, який на смак.
Якщо знаєте щось додаткове про фірмові торти Закарпаття, пишіть.
Ще залишились Чоп, Тячів, Рахів, Воловець та Міжгір”я. І туристи будуть забезпечені солодким.