Ми всі звикли, що Гуцульщина це отари овець і трембіта, з допомогою якої, вівчарі розмовляють між собою. В Рахові працює майстер, який зберіг ремесло виготовленя трембіт.
Це Іван Гринюк. Він займається трембітами вже не один десяток років. Майже весь процес виробництва ручний. На виготовлення однієї трембіти йде до 3-х тижнів часу, а якщо рахувати від моменту заготівлі деревини та сушки, то до 3-х років.
Дивіться відео про нашу поїздку на Гуцульщину та інтерв’ю з трембітарем.
Координати, якщо надумаєте відвідати: 48.047336, 24.189497. Це приватний двір з декількома сім’ями, тому треба буде спитати де живе майстер.
Замітка створена в рамках проекту Via Gastrocarpathia.
Via Gastrocarpathia is a cross-border touristic route maped in the project region: Maramureș – Romania, Borsod – Abauj – Zemplen – Hungary and Transcarpathia – Ukraine. The route is part of the KRA’GAS project funded by European Union within Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine (HUSKROUA) ENI CBC Programme 2014-2020 (https://huskroua-cbc.eu/) and is based on an anthropological analysis that aims to highlight the similarities related to crafts and gastronomy.
Project leader is Maramureș Chamber of Commerce and Industry (Romania) and the partners are Babes-Bolyai University (Romania), University of Miskolc (Hungary), State University “Uzhhorod National University” (Ukraine), Chamber of Commerce and Industry for Borsod-Abaúj-Zemplén County (Hungary) and Transcarpathian Enterprise Support Fund “TES Fund” (Ukraine).