Ніредьгаза – найближче до нас, велике угорське місто, в якому бував кожен закарпатець 🙂 Донедавна на цей життєво важливий шматок території Угорщини дозволялося в’їжджати без візи, і всі направлялись сюди в басейни, заопарк і супермаркети, але це не все. Тут значно більше цікавого!

Загальна інформація про місто Ніредьгаза

Ніредьгаза – місто-побратим Ужгорода та столиця медьє Саболч-Сатмар-Берег, що безпосередньо межує з Закарпатською областю. Назву Nyíregyháza транскрибують по-різному: трапляється написання Ніредьхаза і Ньїредьгаза. Селище Nyír, що перекладають як «Береза» вперше згадується у XIII ст. У ньому проживало якихось 400 людей. Сьогодні за кількістю мешканців (117 тис. осіб) Ніредьгаза більша за свого брата-сусіда на Ужі. Безперечно, їхні обличчя мають чимало спільних рис: не дарма вони так близько, і колись належали до однієї держави. Ніредьгаза – друге за значенням місто східної Угорщини, після Дебрецена, до якого звідси 45 кілометрів. А для наших співвітчизників найбільша його перевага полягає у розташуванні за 60 км. від пункту пропуску у Чопі.

ниредьгаза

 

Цікаві пам’ятки та об’єкти в Ніредьгазі

Кого вабить місцевий колорит, тому варто зазирнути в Шошто у етнографічний музей під відкритим небом, оглянути автентичні сільські садиби, спробувати опанувати премудрості традиційних ремесел та національної кухні і заодно порівняти давній побут українців і угорців.

Адреса: Tölgyes u. 1, Ніредьгаза.

Працює з 1 квітня по 31 жовтня.

ніредьгаза скансен

Туристично-розважальним кластером Шошто можна обмежитись, бо тут знайдеться чим зайнятись принаймні кілька днів. Однак не слід забувати, що це далеко не вся Ніредьгаза. Є ще центр, де почуваєшся майже як вдома. Пішохідна вулиця Дєрдя Дожі з квітниками і фонтанчиками перетікає у площу Лайоша Кошута з ратушею, банком і готелем «Корона». Це все ніби десь бачене і чуте, як варіація знайомої мелодії чи картина на той самий сюжет – тим-то ужгородці іноді звуть Ніредьгазу другим рідним містом. Тут охайно і спокійно, панують біло-блакитні й медові відтінки.

ніредьгаза що цікавого

Римо-католицька, лютеранська, реформатська, греко-католицька і методистська церкви утворюють на карті міста нерівний п’ятикутник, в який уявно вписується знаменитий малюнок Да Вінчі. При греко-католицькому храмі, популярному серед нашої діаспори, відкрито виставку сакрального мистецтва.

ніредьгаза що подивитись

Найстаріший музей Ніредьгази носить ім’я його засновника Андраша Йоша та зберігає колекцію історичних документів, картин, стародавніх монет і різноманітних археологічних знахідок.

Басейни в Ніредьгазі

Ті, хто вибирається до Ніредьгази на вихідних, найчастіше мають на меті відвідати термальне озеро Шоштофюрде (Sóstófürdő), або просто Шошто, і аквапарк «Aquarius». Термальний курорт розкинувся у густому дубовому лісі за 4 км. від міського гомону. Втім, коли на вулиці зашкалюють термометри, тут завжди людно. Аквапарк площею 1,7 га відкрився у 2005 році у рамках програми сприяння туризму. Здається, він її виконав і перевиконав. Це ідеальне місце, щоб розслабитись усією родиною: наймолодші кидаються до гірок, батутів, казкових замків, піратських кораблів і штормових хвиль, найстарші набираються здоров’я у термальній воді. Для дорослих ціна у 2019 у «Aquarius» складає 4500 форинтів (470 грн.), для дітей 3-6 років – 3000 фор. (310 грн). За шафу треба заплатити ще 600 фор.

Адреса басейнів у Ніредьгазі: Fürdőház tér 2

Природне солоне озеро Шошто – місцина більш дика, і славиться як здравниця вже 300 років. Його води містять цілий набір мікроелементів, які допомагають зцілювати недуги опорно-рухового апарату. Пляж на озері платний (1700 фор.), а у північній його частині дозволено кататися на човнах і ловити рибу.

шошто ніредьгаза

У центрі міста ніщо не заважає скупатись у термальній воді – від головної площі можна неквапливим кроком за 15 хв. дійти до купальні «Julia». Вона значно менша, проте й дешевша, ніж «Aquarius» (у 2023 – 2200 форинтів з людини). Тут є 3 сауни, 5 прісних і 3 термальні басейни.

Адреса купальні Julia: Malom u. 19, Ніредьгаза

== якщо Ніредьхаза для Вас добре знайома, зверніть увагу на Дебрецен і Хайдусобосло==

Зоопарк Ніредьгаза

На берегах Шошто можна зустріти і геть екзотичних створінь, як-от білих тигрів, комодських варанів і африканських слонів. Ні, на свободі вони не бігають, а квартирують у просторих вольєрах у зоопарку. Зоопарк Шоштодругий за величиною в Угорщині. Тут потрапляєш на міні-екскурсію планетою: гнучкі орангутани лазять, спритно хапаючись всіма чотирма кінцівками за мотузки і перекладини, тигренята бавляться, наче великі полосаті кошенята, пінгвіни пірнають зі скелястого берега у воду. Зоопарк поділений на «континенти», і для 500 видів створені умови, що відповідають їхнім потребам. Деяких представників різношерстої фауни навіть не вдасться самостійно ідентифікувати. У 2020 році, для дітей до 14 років пропуск у тваринне царство обійдеться у 2500 форинтів (198 грн), для дорослих – 3700 форинтів (293 грн). Можна значно заощадити, пішовши у зоопарк сім’єю чи групою – від 8600 до 13000 форинтів.

Адреса Зоопарку Ніредьгаза : Sóstófürdő, Sóstói út.

зоопарк ніредьгаза

Фабрика Лего Ніредьгаза

Недавно стало відомо, що до 2020 р. у Ніредьгазі планують побудувати парк розваг Legoland Discovery Center. Проте фабрика Lego, яка щодня виробляє до 80 мільйонів кольорових кубиків, у передмісті працює давно. На екскурсії до неї приводять вихованців дитсадків і шкіл. Діти ростуть швидко, і якщо потрапити у світ Lego цікаво саме зараз, можна спробувати записатися і приєднатися до туристичної групи, зв’язавшись з адміністрацією за електронною поштою gyarlatogatas@lego.com, хоч черга і розписана на багато місяців уперед.

лего ніредьгаза

Де поїсти в місті Ніредьгаза

Аби розшукати середньовічний ресторан Anno 1366 (Damjanich u. 6), потрібно запастись терпінням. Виведена готичним шрифтом вивіска «étterem» на тлі бляклого будинку-коробки губиться, зате створюється виграшний контраст із тематичним інтер’єром. Тут пригощають чималими порціями м’яса, а з динаміків лунає середньовічна музика.

Перекус у стріт-пабі Meating Nyiregyhaza (Kossuth ter 2/a) – для тих, хто розуміє, що вулична їжа теж повинна бути свіжою і смачною.

ніредьгаза де поїсти

У кафе Kedves Palacsinta (Nyar u.10) палачінти, тобто млинці, готують із чим завгодно. Треба стерегтися, щоб не проковтнути язика.

В аквапарку Aquarius є власні заклади з їжею і напоями, зокрема ресторан самообслуговування Ízvilág та тропічний бар Black Pearl. Холодні коктейлі можна замовити просто в басейн.

Через дорогу від аквапарку (на Szódaház u. 6) притулилось кафе-кондитерська Édes Erdő. Для сімей приємний бонус до морозива чи кави – дитячий майданчик.

Готелі Ніредьгаза

Готель Korona 3* на головній площі Ніредьгази (Dozsa Gyorgy u. 1) – один із найповажніших закладів свого типу у місті. Його будівля є архітектурною пам’яткою та перебуває у ідеальному стані як ззовні, так і всередині. Номер тут коштує від 58 євро за ніч.

ніредьгаза готелі

У Ніредьгазі доволі активний приватний сектор. За скромний нічліг у пансіоні Rózsakert (Rózsa u. 44) попросять біля 29 євро., у Jocó Panzió (Hunyadi u. 49)40 євро.

Готель Aventinus 4* стоїть у серці курорту Шошто (Sóstói út 66), за 2 хвилини ходи від аквапарку. Проживання у комфортабельних умовах обійдеться щонайменше у 120 євро за ніч. Спа-комплекс готелю для гостей безкоштовний.

За 70 євро у тому-таки Шошто в готелі Barbizon (Szódaház u. 14) знайдеться не лише аквапарк через дорогу, а ще й сауна, басейн і нічний клуб на території.

Як добратись у місто Ніредьгаза

Простий спосіб добратись – це автобус Ужгород – Ніредьгаза, який відправляється, у Ніредьгазу,щодня. Квиток на нього коштує 130-140 грн. За довідкою потрібно звертатись за тел. 03122-32127.

Так само, їздить автобус з Берегова. Ціна квитка варіює залежно від курсу валют, приблизно 180 – 200 грн. Телефон для довідок: (03141) 2-33-68.

Ще кілька способів дістатись у Ніредьгазу – це скористатись автобусами, що прямують у Будапешт з Ужгороду, Берегова або Чопу або добратись залізницею. Детальніше про рух поїздів Чоп Захонь можна почитати тут.

Громадський транспорт у місті Ніредьгаза

У Ніредьгазі діє близько 30 постійних і 4 літні автобусні маршрути. Автобус №8 їде від залізничного вокзалу у центр міста (Kossuth utca 9) і далі до термальних купалень Шоштофюрде. У кіосках одноразові квитки коштують 260 форинтів. По будням з 8.00 до 13.00 поїздки дешевші – 235 фор. Але якщо дуже поспішати і купувати білет у водія, доведеться викласти 340 фор. Тарифи у службах таксі Tele 7 Taxi, Főtaxi і Szabolcs Taxi встановлені на рівні 230 – 260 фор/км плюс 290 – 435 фор. за подачу автомобіля.

Шопінг у місті Ніредьгаза

Дехто, приїхавши у Ніредьгазу, не розмінюється на такі дрібниці, як басейни і зоопарки. Зоопарк з собою не привезеш. А одяг чи продукти – можна. Шопінг у Ніредьгазі – ціла культура, особливо порівнюючи магазини з українськими. На оптовому ринку (Tokaji út 4) продається буквально все. В період розпродажів закарпатська сторона починає масовий штурм торгових центрів «на мадярах». Korzo Shopping Centre (Nagy Imre tér 1), Nyír Pláza (Szegfű u. 75) і Stop Shop (Pazonyi út 39/A) – простір безкрайніх знижок, де просто не можна втриматися, щоб не купити. Навіть з урахуванням курсу валют придбати якісний одяг вийде дешевше, ніж на батьківщині. На першому поверсі Korzo Shopping Centre є продуктовий супермаркет Spar. У Теско Ніредьгаза (Tesco Nyiregyhaza, Pazonyi út 36) завантажують повні багажники скупленими за півціни акційними товарами.

ніредьгаза магазини

На думку багатьох, Ніредьгаза слугує прикладом того, чим можуть стати міста сусіднього Закарпаття, надто з туристичного погляду. І хочеться вірити – колись таки стануть. А поки сюди їздять купувати і продавати, купатися в аквапарку та навіть народжувати.