Лікувальна купальня Геллерт – є однією з 13-ти міських купалень Будапешту і заслужено вважається найкрасивішою. Збудована і відкрита в 1918 році. На перший погляд, незвичайну споруду на 4 поверхи, можна скоріше прийняти за старовинний замок, аніж лікувальний заклад. Неповторна ліпнина і величний купол уособлюють модерний стиль в архітектурних канонах, що панували більше 100 років тому. Вітражні вікна з зображенням героїв з епічної поеми, мармурні колони, бронзові статуї, маленькі фонтанчики з питною водою – все це створює розкішну атмосферу.

Свою назву купальня отримала завдяки горі Геллерт. Саме джерела цього природного утворення забезпечують мінеральною водою купальні з температурою 38-43 градусів за Цельсієм. Легенда розповідає нам про монаха – відлюдника, який першим відчув лікувальні властивості місцевої води і пропонував хворим скупатися в млистому озері, створеному гірськими водами. Про чарівну воду слава покотилася не тільки у всій країні, а й по всьому світу.

Лікувальні води в комплексі Геллерт

На території оздоровчого комплексу Геллерт, працюють 13 басейнів, 10 з яких накриті дахом. Але взимку, Ви зможете відвідати лише 5 купалень. Термальні басейни для чоловіків та жінок розташовані окремо. Саме через цей факт, деякі гості відмовляються від будь-якого купального одягу. Будьте готові до таких ситуацій. Температура в резервуарах коливається від 19 до 35 градусів за Цельсієм. Шапочку, гумові капці, рушники, купальники можна взяти з собою, або придбати чи орендувати на місці. До речі, без наявності шапочки для купання, Вас не пустять в купальні. Також на території відвідувачі можуть пройти медичне обстеження і отримати необхідне призначення на лікування.

Різновиди басейнів:
7 термальних медичних (36-38 градусів);
1 охолоджуючий (19 градусів);
1 басейн-джакузі;
1 для сидіння (26 градусів);
1 відкритий зі штучним хвилями;
1 розважальний.

купальни геллерт

Окрім водних процедур, можна відвідати фізіотерапію. Вода, що використовується у купальні, насичена натрієм, кальцієм, магнієм та іншми корисними для людського організму сполуками. Для проблемної шкіри доцільними будуть грязеві та оксамитові ванни. Трав’яні, турецькі, грязеві сауни допоможуть відгородитися від усіх надокучливих справ и віддатися релаксу. Різноманітні види масажу (освіжаючий, ароматичний, променевий, по методиці Вацу) роблять справжні дива з втомленим тілом. Для лікування хронічних захворювань дихальної системи відвідувачі можуть скористатися інгаляторами. В плавальному басейні щогодини проходять заняття з акваеробіки, що тривають 20 хвилин.

Ціни в купальні Геллерт в 2023

Вартість білетів до купалень Геллерт наступна:

Денний квиток з використанням камери схову 9 400 футів 10 900 футів

В кабінці працівник закладу при Вас зачиняє шафку з особистими речами на ключ. Ви отримуєте жетон з номером, який при поверненні звіряється. Якщо ви користуєтесь тільки шафкою, то магнітний ключ кріпиться на руку на гумовому браслеті. Цінні речи можна безкоштовно залишити в сейфі.

Щоб уникнути черги, квиток краще придбати онлайн.

Білет дає Вам право вільно користуватися усіма басейнами на території комплексу. Час перебування в купальнях – 2 години, а якщо використовувати басейн та інші послуги – 3 години. Перевищення часу перебування коштує 2500 форинтів.

геллерт будапешт

Масажі та інші процедури не входять у вартість вхідного квитка. Їх потрібно сплачувати окремо.

Класичний масаж 20 хвилин 45 хвилин
Арома масаж 10 800 футів 18 000 футів
Освіжаючий масаж 10 800 футів 18 000 футів
Преміальний масаж (60 хвилин) на 1 людину на 2 особи
Розкішний освіжаючий масаж 26 000 футів 48 000 футів
Аромамасаж Harmony 26 000 футів 48 000 футів

Додаткові послуги в купальні Геллерт:

Послуги Ціна
Безпечний 1000 футів
Квиток в салоні 1000 футів
Втрачений проксі-годинник/плата за ключ 3 000 футів
Продукти
Рушник 6 000 футів
Купальник жіночий 6 000 футів
Купальник чоловічий 6 000 футів
Халат 12 000 футів
Тапочки 4 000 футів
Шапочка для плавання 2000 футів

 

= якщо шукаєте купальні ближче до України, спробуйте купальні Хайдусобосло =

Графік роботи купалень Геллерт

Купальні Геллерт працюють щодня з 6:00 до 20:00. Басейни та парні слід залишити за 15 хвилин до закриття комплексу. Каси припиняють продавати квитки за годину до закриття. Якщо ви не бажаєте купатися, а лише помилуватися величною архітектурою споруди, то у вівторок, четвер та суботу з 11:00 до 15:00 організовуються екскурсії такого плану.

Готелі біля купалень Геллерт

гора геллерт готелі Апартаменты St. Gellért Square – Minilux в тихому районі столиці на вулиці Kemenes utca 8. Надаються зручні номери з Wi-Fi, кондиціонером, телевізором. Дозволяється заселятися з домашніми тваринами. На території діють Спа-центр, зручна кухня для приготування їжі, парковка, прання та хімчистка, прокат велосипедів. Вартість двомісного номеру 54 євро.
гора геллерт будапешт апартаменти Central Danube Apartment розташований на Belgrád Rakpart 2. Купальня знаходиться на відстані 600 м. Підходить для сімейного відпочинку, з домашніми тваринами заселятися не можна. Є прокат велосипедів. Ресторану на території немає, проте у номерах є кухні з усіма необхідними приладами для приготування їжі. На території закладу можна пограти в дартс. Ціна – від 54 євро.
геллерт будапешт апартаменти ABT Apartments Molnar можна знайти за адресою Molnár utca 30. Вигідно розташований недалеко від центру міста. Комфортні номери з Wi-Fi підходять для відпочинку з дітьми (надаються дитячі ліжечка) та для людей з обмеженими можливостями. Є зручна кухня з усіма необхідними приладами. Є гарна тераса для релаксу, парковка, ліфт, машини для прання одягу. Залежно від сезону, ціни коливаються між 45 і 90 євро.
апартаменти біля геллерт Готель Parliament Penthouse Boutique B&B чекає на своїх відвідувачів за адресою Balassi Bálint street 2/b. З вікон готелю відкривається гарний краєвид на гори. На території апартаментів є ресторан, бібліотека, джакузі, тераса для засмаги. Гості можуть орендувати авто чи велосипед (безкоштовно). Є послуги трансферу з/до готелю (сплачується окремо), надається приладдя для барбекю, шезлонги, пляжні крісла. Вартість – 150 євро.

 

Гора Геллерт

Декілька слів слід сказати і про саму гору Геллерт, яку рекомендуємо відвідати при можливості. Її висота складає 235 м, з якої відкривається неперевершений краєвид на Дунай. Вона є частиною 1-го і 11-го районів Будапешту. Гора отримала свою назву на честь Герарда Угорського – католицького святого, просвітника Угорщини, якого вбили язичники. У 18 столітті, її схили були вкриті виноградниками, а сам район був важливим центром виноробства. На вершині також можна побачити статую Свободи, яка гарно підсвічується вночі. Її висота разом з постаментом складає 40 метрів. Ще одна пам’ятка цього місця – Цитадель. Вона була збудована в середині 19 століття для контролю за будь-якими революційними проявами в місті. Під час Другої Світової війни, споруда сильно постраждала і поки що не була повністю відновлена. В середині неї можна відвідати Військовий музей.

Як дістатись до купалень Геллерт

Купальні Геллерт знаходяться біля мосту Свободи на правому березі річки Дунай за адресою 1118, Kelenhegyi út 4. До купальні можна дістатися автобусом з номером 7, 7A і 86. Трамваї 18, 19, 47 та 49 також доставлять вас на місце.

Аби опинитися в Будапешті, можна скористатися будь-яким видом транспорту. Компанія Візз Ейр лоукостом з Києва доправить вас до точки призначення від 1500 грн (ціни і розклад тут). Вартість коливається залежно від дати. З української столиці можна відправитися й потягом. Це займає добу і коштує 1900 грн. Цей же вид транспорту зі Львова без пересадок до Будапешта вартує 1400 грн. Економ – варіант – перетинати кордон за допомогою потяга Чоп – Захонь, на який ви витратите близько 85 грн. Далі слід зробити пересадку і сісти в потяг вже до столиці (до 600 грн.). Ті, що полюбляють їхати автобусом, можуть починати свою подорож з Києва (1500 грн.), Львова (1350 грн.) та Чопа (500 грн.).

Трасфери з Закарпаття і їх контакти можна знайти тут.

Якщо ви плануєте їхати на власному авто, то візьміть до уваги декілька нюансів. Перш за все, черга, яка буде неминучою і невідомо наскільки тривалою. Друге – платний угорський автобан. Поїздка по ньому протягом 10 днів – близько 300 грн. Третє – страховка, вартість оформлення якої складає 500-600 грн.