Аеропорт Кошице (код IATA: KSC) – другий за величиною та обсягом перевезень авіатермінал Словаччини. Кошице, як відомо, також є другим великим містом країни та важливим індустріальним центром Європи. Завдяки невпинному розвитку регіону, лише за останні кілька років потік пасажирських перевезень збільшився втричі.

Заснований аеропорт був у 20-х років минулого століття. Спочатку це була авіабаза для військових літаків. Друге життя летовище отримало після війни на початку 50-х. Базування військової авіації було припинене у 2004 р. Тоді ж пройшло акціонування і відкрито новий пасажирський термінал. Контрольний пакет акцій належить аеропорту Відня.
Офіційний сайт: http://www.airportkosice.sk/

Раніше це був базовий аеропорт одногї з перших лоукост авіакомпаній – Sky Europe, але вона збанкрутіла декілька років тому.

кошице аеропрот

Де знаходиться аеропорт Кошице та як дістатися на громадському транспорті?

Розташований всього в 6 кілометрах від центру міста, між двома приміськими районами Барка і Переш. Від нього легко дістатися не тільки до Кошице, але й до ще одного великого словацького міста Прешов.

До центру курсує регулярний автобусний маршрут №23. Дорога займає 20 хвилин і коштує 1€.
Поїздка на таксі обійдеться в районі 10€. Стоянка таксі розташовується біля виходу з другого терміналу.

Як добратися з України?

Цікаве це летовище Словаччини українцям тим, що знаходиться всього за 80 км від Ужгорода, а також наявністю рейсів лоукоста WizzAir. Дістатися туди досить легко при наявності біометричного паспорта. Кожного дня ходить автобус Ужгород — Кошице.

Розклад руху автобусів Ужгород — Кошице з автовокзалу Ужгород у 2019:

ВідправленняПрибуття
7:009:55
7:4010:10
8:2010:40
9:1011:40
9:3012:00
14:0017:10
21:2523:35

 

Точну інформацію про розклад руху можна отримати в довідковій автовокзалу, за телефоном (03122) 3 70 04. Ціна квитка в 2019 складає від 234 до 292 грн.

Крім автобусів з автовокзалу, є можливість добратись автобусами Leo Express, які відправляються з Ужгорода о 18:00 та 01:00 та коштують 5,8 та 7 євро.

Дорога залізницею відбувається з Чопа з пересадкою у Чіерна над Тисою і займає мін. 4 години часу. Ціна квитка складе від 150 грн. Потяги відправляються з станції Чоп о 09:43 і 17:35. Телефон для довідок по станції Чоп (03122) 7 22 53.

Схема аеропорту Кошице

Якщо Ви чекаєте на когось або ж приїхали занадто рано, тоді можете провести час у відкритій частині терміналу, випити чи поїсти у ресторані «Steward», який знаходиться в старій будівлі терміналу (T1) поряд із входом до залу вильоту. Заклад пропонує широкий вибір смачних страв, включаючи традиційні словацькі страви. У літній сезон відкрита тераса.

Всередині будівлі нового терміналу (T2) є «Propeller Bistro», де вам запропонують випити чашечку кави або інші алкогольні та безалкогольні напої.

Після того, як ви успішно пройшли перевірку безпеки, можна до вильоту перекусити Snack Bar Dolly чи зробити покупку в сувенірній крамниці або у Travel Value&Duty Free.

схема аеропорту кошице

Парковка аеропорт Кошице

Після прибуття потрібно вибрати один із трьох варіантів для паркування:
P1 – короткострокова парковка, розташована поруч з терміналом. Мінімальний час 1,5 год. коштує 3€.
P2 – використовуйте, якщо Вам потрібно зустріти своїх рідних чи знайомих. Вона є безкоштовною протягом 10 хвилин.
P3 – на тривалий термін стоянки. Мін. час – 8 год/12€.
Оплата стоянки проводиться через платіжні термінали. Перший розташований на в’їзді P2, а інший – поруч із терміналом прибуття.

Основні авіакомпанії та маршрути

Здійснюються регулярні рейси в Грецію, Єгипет, Австрію, Італію, Німеччину, Британські острови та Україну (десять регулярних рейсів). Крім того, в туристичний сезон діють туристичні та чартерні рейси.

Серед основних авіакомпаній-операторів: лоукост Wizzair, Турецькі Авіалінії, Австрійські Авіалінії, Польські Авіалінії. Сезоні перельоти здійснює компанія Smartwings.

Ціни на квитки по самим цікавим напрямкам: Кельн – від 600 грн за круговий рейс, Лондон і Донкастер – від 900 грн, Ізраіль – від 2200 грн.

ужгород кошице автобус

Оренда авто в аеропорту Кошице

Тут є офіси компаній Europcar, Sixt та Hertz. Актуальні ціни оренди починаються біля 25 євро/день. Я неодноразово орендував тут авто, для подорожі до Польщі. Можу рекомендувати.

Зареєструйтесь на airbnb та отримайте знижку 40$ на перше бронювання апартаментів;

Замовте житло по лінку і booking.com поверне 10% на вашу платіжну карту;